De stap van een stukje rund-, varkens- of kippenvlees naar een portie sprinkhaan, larve of meelworm is voor veel Nederlanders nog ondenkbaar. De productie van dierlijk vlees is echter te inefficiënt om mee te kunnen groeien met de wereldwijde vraag naar voedingseiwitten. Er komt een moment dat de prijs van vlees explosief stijgt en, verontrustender, dat er in Azië meer voor een kilo vlees betaald zal worden dan in Europa. Daarom hebben we in de toekomst alternatieve voedselbronnen nodig om schaarste te voorkomen.
InsectenHet antwoord: insecten. Die zijn voedzaam en rijk aan eiwitten. Voor het kweken van insecten is aanzienlijk minder voer, water en landbouwoppervlakte nodig dan voor dieren. Bovendien eet je 80 tot 100 procent van de opbrengst op, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zo'n 55 procent bij een kip. Daarnaast ligt de uitstoot van CO2 en de productie van mest een stuk lager dan bij de vee- industrie.
GruwelRedenen genoeg om insect op het menu te zetten, maar het neemt de gruwel voor de krioelende beestjes niet weg. De Agrimarkt introduceert daarom het Oerei, gewoon een heerlijk eitje, maar dan gelegd door kippen die met levende larven worden gevoerd. Het is een slimme oplossing om insecten indirect in onze voedselketen te introduceren. Daarnaast is het een garantie voor het geval de soja-invoer uit Zuid-Amerika zou instorten.
"Normaal kippenvoer bestaat uit onder meer soja als eiwitbron,'' zegt Tarique Arsiwalla van insectenkweker Protix uit Dongen. "De productie hiervan veroorzaakt ontbossing en het komt van ver weg. Wij kweken onze insecten op organische reststromen van uitsluitend plantaardige oorsprong. Dit is overal beschikbaar, dus insecten kun je overal ter wereld kweken.''
Vrolijke kippen"Wij zijn heel erg bezig met innovatieve en maatschappelijk verantwoorde producten. Het Oerei is op dat punt een mooi product. Daarnaast is het iets nieuws uit deze streek,'' vertelt Sanne van Tilburg namens de Agrimarkt. Het Oerei komt van Ekoz Pluimvee uit Schore. De broers Leon en Wilco Jansen hebben samen met Agrimarkt en Protix een wereldwijde primeur te pakken. En de kippen? Die varen er wel bij. "Op het moment dat we met de larven gaan voeren, worden de kippen actief en vrolijk,'' zegt Leon.Ook de consument gaat erop vooruit, want in Editie NL kwam het Oerei als lekkerste uit de test. Masterchef Alain Caron was er lyrisch over.