Nieuws Actueel

Oldtimerspecialist van tank, pantserwagen tot varende auto

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat?

Marco van Nek | Foto: Theo Kock 8 april 2016

Crisis of niet, de klassieke auto's van Roy Bolks doen het wereldwijd goed. "Als huizen en aandelen niks meer waard zijn, stoppen mensen hun geld liever in emoties. Daar plukken wij met Potomac Motors de vruchten van; de handel in klassieke auto's drijft natuurlijk op nostalgie."

Roy nam Potomac Motors, toen nog gevestigd in Los Angeles, in 1999 over. Een deel van de auto's importeerde hij naar Terborg, waar hij het bedrijf voortzette. In Californië bevindt zich nog altijd een vestiging.

AmphicarTot zes jaar geleden verdiende Roy zijn hoofdinkomen met een adviesbureau in de logistiek. "Maar Potomac groeide. Er is toen 700 vierkante meter showroom bij getrokken en ik ben echt voor de handel in klassieke auto's gegaan. Door op veertien beurzen per jaar te gaan staan, waaronder één beurs in Nederland, hebben we onze naamsbekendheid snel weten te vergroten."

Potomac heeft zich gespecialiseerd in automerken als Goliath, Tempo, Borgward en Messerschmitt. "En we zijn de grootste dealer ter wereld van de Amphicar, de enige auto die kan varen en in massaproductie is gemaakt."

Mede doordat op Discovery het programma Wheeler Dealers aandacht besteedde aan Potomac, is de afzetmarkt de afgelopen twee jaar verder gegroeid. "We verkopen veel auto's in Duitsland, België, Italië en Frankrijk, maar ook in Indonesië en de Verenigde Staten. Ik ben al een jaar of acht in Zuid-Amerika aan het pionieren. Daar hebben zich veel Europeanen gevestigd die zich herinneren dat opa en oma zo'n auto hadden en die foto's hebben van de burgemeester die erin door het dorp reed. Ze hebben een referentiekader en daarom is er een grote markt voor klassieke auto's."

Pop-upstoreRoy zegt dat zijn kracht schuilt in enthousiasme, liefde voor het vak en gekkigheid. "Vorig jaar heb ik in een pop-upstore in Duiven een maand lang 140 klassiekers neergezet. Daar heb ik wereldwijd mee geadverteerd. Het was een enorm succes."

Zijn onderneming is wel topsport. "Al die beurzen! Vorig jaar heb ik 82 nachten in hotelkamers doorgebracht - en dan tel ik de overnachtingen bij particulieren niet eens mee. Maar in januari wel weer vijftien auto's verkocht, waarvan een deel door onze eigen vrachtwagenchauffeur over de grens is gebracht. Containers laden we zelf. En als het moet, vliegen we auto's naar hun bestemming. Logistiek is mijn achtergrond, dus dat zit wel goed."

Potomac Motors heeft een verhuurtak. Met onder meer een tank, pantserwagens en Amerikaanse campers.potomacmotors.nl