Nieuws Actueel
Olie winnen uit veegafval: BTG uit Enschede werkt samen met Duitse partners
De grondstof ligt letterlijk op straat. Het is vuil, bij elkaar geveegd door het Duitse straatreinigingsbedrijf Alba Baving uit Neuenkirchen, bij Rheine. Nu nog is het problematisch afval, in de toekomst moet er hoogwaardige olie uit worden gewonnen, schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

De techniek wordt ontwikkeld door de Biomass Technology Group (BTG) uit Enschede. Het bedrijf ontwikkelde eerder een methode waarbij olie wordt gemaakt uit houtsnippers. Het sleutelwoord is snelle pyrolyse, een proces waarbij biomassa binnen enkele seconden wordt omgezet in olie. Sinds vorig jaar wordt de techniek op grote schaal toegepast in de pyrolysefabriek Empyro in Hengelo.
GrondstoffenOndertussen kijkt BTG verder naar de mogelijkheden van andere grondstoffen, zoals veegvuil, groenafval, compost of restproducten van biovergisters. "We onderzoeken hoe we van minder mooie grondstoffen betere eindproducten kunnen maken", schetst senior consultant Patrick Reumerman van BTG. "Dingen waar veel van is, waar mensen van af willen en die goedkoop zijn, of waar je zelfs iets voor krijgt als je het afneemt. Wij zeggen: afval is grondstof. Wij kunnen er mooie dingen mee doen."
Tegelijk moet de snelle pyrolyse een waardevoller eindproduct opleveren. Reumerman: "We streven naar olie die we kunnen opsplitsen en gebruiken voor hoogwaardige producten, zoals olie voor het impregneren van hout of ter vervanging van bitumen."
MogelijkhedenBTG onderzoekt de mogelijkheden van pyrolyse van biomassa- afval samen met Duitse en Nederlandse partners, waaronder de Fachhochschule Münster, Saxion, straatreinigingsbedrijf Alba Baving uit Neuenkirchen, afvalverwerker Lohmann uit Emsdetten, milieuadviesbureau Wessling Holding uit Altenberge en Döpik Energietechnik uit Stadtlohn.
"In Duitsland is veel aandacht voor moeilijke afvalstromen en de behandeling ervan", zegt Reumerman. "Ook op het gebied van duurzame energie is men verder dan in Nederland." Daar komt bij dat de afvalverwerking in Duitsland in handen is van kleinere mkb-bedrijven. "Daar valt voor ons makkelijker mee samen te werken dan met een enorm concern", merkt hij.
Het grensoverschrijdende initiatief kan bovendien rekenen op een flinke Europese subsidie, en ook dat is mooi meegenomen. Het pyrolyseproject kost ruim 2 miljoen euro voor de duur van vier jaar. 70 procent van dat bedrag wordt betaald uit Interreg- gelden. "Dat helpt ontzettend, zeker voor initiatieven die iets verder van de markt zitten", benadrukt Reumerman. "Zonder subsidie is dit soort onderzoek niet te doen voor kleine bedrijven."
PartnersSamen met de partners bekijkt BTG welke afvalstromen het meest geschikt zijn en op welke manier deze behandeld moeten worden. "Met name veegvuil is een spannend materiaal. In de herfst is het nat met bladeren, in de zomer droog, in de winter zit er van alles in."
Nu nog is de productie van olie uit afval toekomstmuziek, benadrukt Reumerman. Als de onderzoekers de juiste techniek hebben gevonden, dan zijn nieuwe fabrieken nodig voor grootschalige productie. "Wie weet kunnen die ook in Duitsland worden gebouwd."
Meer weten over zakendoen over de grens? Lees dan De Twentsche Courant Tubantia van dinsdag 16 augustus.