Actueel

Omroepbazen: tv-presentatrices verdienen evenveel als mannelijke collega's

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

In Engeland sloeg het nieuws in als een bom: van de 96 medewerkers van de publieke omroep BBC, die meer verdienen dan de premier, is twee derde man. De meesten van hen verdienen meer dan de vrouwen die vergelijkbaar werk doen, zo werd onlangs bekend.

De discussie over de hoogte van de salarissen van Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg laait hier elk jaar op, maar hoe zit het hier eigenlijk met de verschillen tussen mannen en vrouwen? Krijgt Eva Jinek bijvoorbeeld evenveel betaald als haar talkshowcollega Jeroen Pauw? Zelden klapt iemand uit de school, maar omroepbazen vertellen graag dat er van enige discriminatie géén sprake is. ,,In de afwegingen die wij maken, speelt diversiteit geen enkele rol'', bezweert directeur Gerard Timmer van BNN-VARA. In zijn stal zitten onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Sophie Hilbrand en Astrid Joosten.

Lees ook: Eva Jinek: dit kunnen ondernemers leren van haar successtory

Lees verder onder de advertentie

,,Ik ga geen namen noemen, maar als ik onze presentatoren even langsga in mijn hoofd: er zijn vrouwen die meer verdienen dan mannen hoor. En andersom natuurlijk. We kijken natuurlijk wel naar ervaring en het onderscheidende karakter van een persoon." Ook Omroep MAX-baas Jan Slagter zegt hooguit te kijken naar ervaring en leeftijd. ,,Ik kan bijvoorbeeld wel zeggen dat Martine van Os en Sybrand Niessen (het presentatieduo van Tijd voor MAX, red.) evenveel verdienen."

Complex

De omroepdirecteur wil benadrukken dat het een complex onderwerp betreft. ,,Want Twan Huys verdient misschien wel meer dan zijn Nieuwsuur-collega Mariëlle Tweebeeke, maar Huys is langer in dienst én maakt met College Tour ook nog een ander programma bij de NTR. Maar stel dat een succesvrouw als Linda de Mol (nu RTL) op de markt komt en ik wil haar graag bij MAX, dan moet ik haar waarschijnlijk meer betalen dan onze mannen."

,,Het zou me heel erg verbazen als hier bij de Nederlandse publieke omroep überhaupt sprake van is", zegt Paul Römer van de NTR die garandeert ook 'geen gedifferentieerd salarisbeleid te voeren waarbij verschil in sekse wordt gemaakt'.

Lees verder onder de advertentie

En bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de overkoepelende NPO: ,,We hebben in Hilversum fatsoenlijke cao's die de beloning van omroepmedewerkers regelen. Die maken geen onderscheid naar geslacht, maar naar functie en functiezwaarte." Opvallend is wel dat zij eind juni in een opiniestuk stelde dat 'er nog wel een wereld te winnen is'.

,,Hoewel er over het algemeen op de redacties meer vrouwen werken dan mannen, zijn vrouwen in de hogere schalen ondervertegenwoordigd. Net zoals, helaas, in de rest van het land."

Prestatie

De publieke omroepen maken veel salarissen openbaar, maar de namen achter de bedragen ontbreken. ,,Ik heb zelf ook geen idee wat collega's verdienen", zegt presentatrice Astrid Kersseboom van het NOS Journaal. ,,Maar een kloof tussen mannen en vrouwen, dat speelt hier volgens mij niet. Mocht dat wel zo zijn, ja dan zou ik ten strijde trekken. Wat ik wel weet is dat er bij de NOS veel meer vrouwelijke chefs zijn aangenomen. Daar is bewust op gestuurd."

Lees verder onder de advertentie

TV-kenner Bert van der Veer is ervan overtuigd dat mensen in medialand worden betaald naar prestatie. ,,Ook als je er een wiskundige formule op loslaat, dus gemeten succes en het aantal dienstjaren, kan ik me niet voorstellen dat er nou veel verschil is tussen het salaris van Jeroen Pauw en Eva Jinek'', aldus Van der Veer. ,,Sowieso zijn vrouwen goed vertegenwoordigd, ook bij de commerciële omroep. Daar behoren Linda de Mol, Wendy van Dijk en Chantal Janzen zelfs tot de absolute top.''

Huys verdient misschien meer, maar is ook langer in dienst en doet 'College Tour

Jan Slagter, Omroep MAX