Nieuws Actueel

Onbekend maakt onbemind

Van de beginnende ondernemers overleeft 76 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters? In de bijlage 'De Ondernemer' van de Twentsche Courant Tubantia een interview met Paulien Hogenkamp van Agrarisch Consult & Coaching in Wierden.

Marco Krijnsen | Foto: Lenneke Lingmont 23 april 2016

Paulien hogenkamp doorzetter lenneke lingmont 1

'Ik kom zelf van de boer en mijn oma zei vroeger altijd: 'Als je verdriet hebt, moet je de groentetuin gaan omspitten, dan gaat het vanzelf weer over.' Ik weet dus dat het gebruikelijk is in de agrarische sector om je eigen boontjes te doppen. Een boer probeert een probleem op te lossen door nog harder te werken. Hulp van buiten wordt vaak gezien als een teken van zwakte.

CoachHet was niet makkelijk om als agrarisch coach vaste voet aan de grond te krijgen. Onbekend maakt onbemind. Zelf had ik een bedrijfscoach om me daarbij te ondersteunen. Hij hamerde er steeds op aan iedereen duidelijk te maken wat mijn missie is. Ik heb hard aan de weg getimmerd bij de studieclubs van boeren, banken en verzekeraars.

Boeren moeten het vanzelfsprekend gaan vinden dat ze niet alleen in het bedrijf, maar ook in zichzelf moeten investeren. En dat ze moeten communiceren over de dingen waar ze tegenaan lopen. Dat kan veel leed voorkomen. Als een boer niet lekker in z'n vel zit, worden de problemen alleen maar groter. Zeker als je met drie generaties op hetzelfde erf zit. Ik heb zelf zeker anderhalf jaar nodig gehad om uit te leggen wie ik ben en wat ik voor een boer kan betekenen. Dat ik een boer kan helpen om zijn hoofd leeg te maken en zijn doelen te bereiken. Het is me gelukt om een plekje veroverd in de agrarische wereld.''