Nieuws Actueel
Ondernemen en AOV: nieuwe manier van verzekeren
Veel ondernemers zien een collectieve regeling bij arbeidsongeschiktheid niet zitten, omdat zij het heft in eigen hand willen houden. Anderen willen niet afhankelijk zijn van verzekeringsmaatschappijen. De bedenkers van het broodfonds en CommonEasy maken een nieuwe manier van verzekeren mogelijk.

Broodfonds
Biba Schoenmaker is oprichter van het broodfonds. Elk broodfonds bestaat uit minimaal 20 en maximaal 50 ondernemers die elke maand geld storten op een eigen broodfondsrekening. Als iemand uit de groep langdurig ziek wordt, krijgt hij of zij elke maand schenkingen van de andere leden van het broodfonds. De loopttijd is maximaal twee jaar.
Waarom?
“Het Broodfonds is ontstaan uit een samenwerkingsverband. Wij gingen in 2004 kijken waar je als ondernemer allemaal tegenaan loopt. De AOV was één van die zaken. Niemand had iets geregeld. Daarom zijn we opnieuw naar de uitgangspunten gaan kijken: het moet betaalbaar zijn, transparant en er moet meer inspraak zijn. Niet kunnen werken is altijd een nadeel en daar zijn ondernemers zich van bewust. Ze willen verantwoordelijkheid nemen, maar een AOV is vaak te duur. Bij het Broodfonds hebben we ook geen uitsluitingen zoals bij verzekeraars, omdat het onethisch is om mensen in risicogroepen te zetten. Dat is echt iets uit de oude economie."
Aantal deelnemers?
“Wij zijn in 2006 begonnen met het eerste broodfonds. Het was in eerste instantie niet de bedoeling om iets te ontwikkelen wat we ook echt gingen aanbieden, maar in 2010 zijn we toch gaan kijken hoe we dat konden doen. In 2011 zijn we echt begonnen met aanbieden en inmiddels zijn er 10.024 deelnemers en 231 groepen.”
Toekomst?
“We zijn continu in ontwikkeling. Zo hebben we onlangs de alliantie toegevoegd. Broodfondsen vormen nu samen een alliantie waarmee zij elkaar zo nodig kunnen opvangen. In tien jaar tijd is het pas twee keer voorgekomen dat een broodfonds haar zieken niet volledig kon opvangen. Doordat broodfondsen elkaar nu ook onderling kunnen steunen, is dat verder afgedekt. Ook voor langdurige arbeidsongeschiktheid zien wij mogelijkheden, maar dat moet eerst verder uitgedacht worden. Hoe dat eruit gaat zien, weten we nog niet precies. Een alternatief is op dit moment om een broodfonds te combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door een AOV af te sluiten met een wachttijd van twee jaar kun je korting krijgen op de premie.”
CommonEasy
Jip de Ridder is oprichter van CommonEasy. Ook bij CommonEasy spaar je samen met andere ondernemers voor een vangnet. Bij CommonEasy werk je samen met directe en indirecte connecties. De loopttijd is maximaal twee jaar.
Waarom?
“Wij hebben een heel ander systeem dan het huidige voor ogen. De gedachte is: wij zijn al rijk, er zijn al mensen die elkaar willen helpen, maar dat is nu simpelweg niet makkelijk genoeg. Met de technologie van nu kan dat wel. Het huidige systeem is gebouwd op perverse prikkels. Adviseurs kunnen niet honderd procent eerlijk zijn, omdat zij andere belangen hebben dan jij. Dat geldt net zo goed voor een verzekeringsmaatschappij. Wij wilden iets bouwen dat in jouw belang werkt. De kern van verzekeren is niet zo moeilijk: het gaat om georganiseerde solidariteit.”
Aantal deelnemers?
“We zijn 6 jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van het concept en hebben in 2015 de stichting CommonEasy opgericht. Sinds september 2015 werken we samen met MangoPay dat het geld van de deelnemers beheert. Op dit moment hebben we 36 zzp’ers die meedoen en 300 accounts die nog op niet-actief staan. We zijn sinds vorig jaar ook partner van twee zzp-coöperaties, namelijk De Coöperatie voor freelance journalisten en Zorg & Co voor zzp’ers in de zorg.”
Toekomst?
“Met een vangnet tot twee jaar wordt het grootste risico afgedekt. 1 tot 4,5 procent wordt langer dan een maand ziek en maar 1 procent daarvan wordt echt langdurig arbeidsongeschikt. Wij denken dat ons systeem uiteindelijk ook langdurige arbeidsongeschiktheid kan opvangen. Naar schatting moeten we daarvoor meer dan 3000 actieve leden hebben en moeten we eerst een aantal juridische stappen maken. Doordat we met cirkels werken, lopen alle netwerken als een soort maliënkolder in elkaar. Hierdoor wordt het risico verder gespreid. Je kunt dit verder uitbouwen voor bijvoorbeeld bedrijfsaansprakelijkheid, maar ook voor hypotheken of pensioen.”%VIDEOWIDGET%
Gerelateerde artikelen:
Ondernemen en AOV: hoe zit het?
Professor sociaal verzekeringsrecht Mies Westerveld over een socialere regeling