Nieuws Actueel
Aantal ondernemende jongeren groeit als een speer: zo pakken de Zeeuwen het aan
Het aantal jongeren dat een eigen bedrijf begint stijgt explosief. Opvallend: de provincie Zeeland excelleert. Twee jonge Zeeuwse ondernemers vertellen hun verhaal. ,,Ik doe het niet omdat ik steenrijk wil worden, maar omdat ik werk wil doen dat ik verschrikkelijk leuk vind."

Iske Sykes is grafisch ontwerper en opent binnenkort in Axel ook het café Mia’s by Night. Foto onder: Martijn Crombeen is dj en de man achter SevenC Events.
Ze zijn jong, komen allebei uit Axel, wonen nog thuis, hebben een eigen bedrijf dat goed draait en zijn van plan nog een tweede onderneming te beginnen. Iske Sykes (21) is grafisch ontwerpster en opent binnenkort in Axel ook nog eens het café Mia's by night. ,,In mijn familie is iedereen ondernemer.”
Verschrikkelijk leuk
Bij SevenC Events is Martijn Crombeen (20) te boeken als dj. Daarnaast verhuurt hij onder die naam licht- en geluidsapparatuur. Als hij klaar is met zijn opleiding engineering aan de HZ University of Applied Sciences wil hij nog een tweede bedrijf opzetten, voor 3D-tekenklussen. ,,Als ik kijk naar wat ik nu verdien, zou ik ook een baantje in de fabriek kunnen pakken, maar ik vind dit gewoon verschrikkelijk leuk'', vertelt de Zeeuw aan het AD.
Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het beginnen van een eigen onderneming nog nooit zo populair is geweest als dit jaar. Landelijk kwamen er in de eerste negen maanden van 2019 ruim 161.000 startende ondernemers bij, waarvan 2.656 in Zeeland. Daarvan zijn 181 bedrijven begonnen door jongeren tot en met 19 jaar en 431 door jongeren tussen de 20 en 24. Dat is in de eerste categorie een stijging van 71 procent (tegenover landelijk 65) en in de tweede van 48 procent (landelijk 28).
Lees ook: Lossen deze jonge ondernemers jassendiefstal op met Kaplock?
Uit de comfortzone
Sykes en Crombeen hebben in 2018 allebei meegedaan aan het project Zomerondernemer, dat jongeren laat ervaren hoe het is om een eigen bedrijf te hebben. Sykes was toen al een half jaartje bezig met Iske Web & Grafisch Design. ,,Ik heb er geleerd uit mijn comfortzone te stappen, mezelf te presenteren.” Na anderhalf jaar als model in het buitenland te hebben gewerkt, wilde ze een eigen bedrijf beginnen, net als haar ouders en broer. Voor Mia’s, het restaurant van haar ouders, heeft ze de website en de menukaarten ontworpen. ,,Superleuk om te doen en ik merkte dat het aansloeg. Zo is het balletje gaan rollen.”
Dagen van veertien uur
Ze werkt vanuit het kantoor van haar moeder. ,,Het enige dat ik nodig heb is een computer en internet.” Omdat ze nog thuis woont, kan ze er goed van rondkomen en zelfs investeren in een café dat binnenkort opent. Dat aan haar vijf werkdagen ook avonden worden toegevoegd, maakt haar niks uit.
''Bedrijven werken met flexibele contracten en jongeren hebben vaak meerdere opdrachtgevers. Het onderwijs speelt daarop in''
Zo denkt Crombeen er ook over. ,,Ik loop nu stage van half acht tot half vijf. Daar kan ik niet aan wennen. Ik ben liever eigen baas. Voor mezelf draai ik dagen van veertien uur. Dat vind ik prima te doen, omdat ik het zo leuk vind.”
De tijd dat mensen veertig jaar in dienst waren bij één bedrijf is definitief voorbij. Werkgevers zoeken flexibele krachten en jongeren zijn het liefst eigen baas.
Jong Ondernemen
,,De maatschappij is veranderd", bevestigt Evelyn Schoe. Zij is regio-aanvoerder voor Zeeland bij Jong Ondernemen, een stichting die scholen stimuleert ondernemerschap op te nemen in hun lesprogramma's. ,,In tien jaar tijd is het aantal zzp’ers verdubbeld. Bedrijven werken met flexibele contracten en jongeren hebben vaak meerdere opdrachtgevers. Het onderwijs speelt daarop in."
Lees ook: Erik (31) runt vijf bedrijven
Veilige omgeving
Door een studentenonderneming op te richten of mee te doen aan een project als Zomerondernemer kunnen jongeren in een veilige omgeving experimenteren met het opzetten van een eigen bedrijf. Dat is veel makkelijker dan vroeger, aldus Schoe. ,,Je kunt vaak op je zolderkamer beginnen, of reizend over de wereld. Vroeger had je veel meer startkapitaal nodig en vergunningen. Mensen waren afhankelijk van de bank. Voor het beginnen van een webwinkel heb je niet zoveel geld nodig. En er zijn ook andere vormen van financiering bij gekomen. Denk aan crowdfunding. Daarnaast het je start-up-investors. Vaak zijn dat ondernemers die zelf succesvolle, innovatieve bedrijven hebben en graag investeren in talentvolle jongeren."
En goed voorbeeld doet goed volgen. Schoe: ,,Via YouTube en andere sociale media zien jongeren hoe anderen, overal ter wereld, succes hebben met hun eigen bedrijven. Daardoor durven ze zelf ook eerder de stoute schoenen aan te trekken."