Nieuws Actueel

Ondernemer, arbeidsongeschikt, maar geen recht op WAO

Rene Versteegen weet niet meer hoe het verder moet. De mede-eigenaar van de Primera-winkel in Goor heeft nog maar een zicht van vijf procent en kan eigenlijk zijn werk niet meer doen. Omdat hij ooit besloot, ondanks zijn progressieve oogaandoening, om voor zichzelf te beginnen, kan hij niet op een WAO-uitkering terugvallen.

Bert Hellegers | Foto: Lars Smook 26 juli 2016

Rene Versteegen2 Lars Smook 1

In uiterste wanhoop wendde hij zich begin dit jaar in een aangetekende brief tot Mark Rutte. Er volgde keurig een reactie van de premier en daarna gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken en het UWV, maar de situatie is voor hem nog even uitzichtloos.

Hard werken, maar geen steun

"Het heeft allemaal niks opgeleverd", verzucht Rene Versteegen (49) in zijn winkel in het centrum van Goor. "Er is me gezegd: regels zijn regels. Ik ben geen klant meer van het UWV en dan kom je niet meer in aanmerking voor een uitkering. Alleen omdat ik 21 jaar geleden zo stom ben geweest om vanuit de WAO voor me zelf te beginnen. In al die jaren heb ik ze tonnen aan uitkering bespaard en heb ik als ondernemer bovengemiddeld belasting afgedragen. Maar daar komt nog geen dubbeltje terug voor enige hulp."

Kijken door een rietje

Versteegen zegt dat het werken in de winkel fysiek en mentaal niet meer te doen is. "Mijn zicht wordt steeds minder. Je kunt het vergelijken met het kijken door een rietje. Mijn collega's hier zeggen: 'Je loopt alleen nog maar in de weg'. Dan weet je het wel. Eigenlijk moet ik stoppen. Maar ik sta met de rug tegen de muur. Een verzekering was door mijn ziekte onbetaalbaar. Ik kan uiteindelijk bijstand krijgen. Maar dan moet ik eerst het grootste deel van mijn spaarcenten, die ik in de winkel heb verdiend, opmaken. Dat geld had echter mijn pensioen moeten zijn."

In zijn strijd voor een financieel vangnet voor gehandicapte ondernemers kreeg Versteegen steun van branchevereniging NSO van tabaksdetaillisten en MKB Nederland. Directeur Jan Willem Burgering van NSO noemt de uitkomst van de gesprekken met UWV en het ministerie teleurstellend, maar zegt nog hoop te hebben op een goede afloop. Hij toont begrip voor de opstelling van de overheidsinstanties. "Zij vinden de situatie waar Rene in is beland ook heel vervelend, maar hebben nu eenmaal te maken met de huidige wetgeving. Daar moeten ze zich aan houden."

Uitzondering voor gehandicapte ondernemers

Burgering geeft aan dat de wet een jaar of vijftien geleden is veranderd. Daardoor vielen (gehandicapte) ondernemers buiten de richtlijnen voor een WAO-uitkering. "Als overgang kregen betrokkenen tegen schappelijke voorwaarden een particuliere verzekering aangeboden, maar Rene zegt dat hem dat nooit is voorgelegd. Anders had hij dat zeker met beide handen aangegrepen. UWV zegt juist dat hem wel zo'n aanbod is gedaan, maar het is helaas nergens schriftelijk vastgelegd."

De voorman van branchevereniging NSO richt zich nu op de Bond van Verzekeraars. "Het zal moeilijk worden maar we gaan toch kijken of er voor Rene een noodvoorziening kan worden getroffen. Dat is iets dat tijd zal vergen."

Gerelateerd artikel: Eigenaar Primera in Goor benadert premier Rutte met emotionele brief