Nieuws Actueel

Ondernemer duikt onder na beschuldigingen over oplichterij

Veel klanten die in zijn winkel een bankstel kochten en tot soms wel duizenden euro's aanbetaalden, vinden hem een 'ordinaire oplichter', schrijft het Brabants Dagblad. Meubelfabrikanten zeggen nog 'tienduizenden euro's' van hem tegoed te hebben, terwijl een collega in de branche hem 'een aardige jongen' noemt, 'maar wel iemand die van de honderd dingen die hij je vertelt, er 99 liegt'.

Van onze redactie 25 augustus 2016

Meubelb

Maar vader Cees van Dijk zweert bij zijn zoon, Joost van Dijk, de 40-jarige eigenaar van BankstelXL in Breda. De meubelzaak die medio juni samen met enkele andere winkels onder verdachte omstandigheden op de Bredase woonboulevard in vlammen opging. Van Dijk, gemeenteraadslid in Tilburg, zucht. "Al die insinuaties. Joost is een faire, eerlijke ondernemer. Met die brand heeft hij niets van doen."

Ondergedoken

Sinds de brand op de meubelboulevard in de nacht van 15 op 16 juni, waarbij vijf winkels werden verwoest met een schade van miljoenen euro's als gevolg, houdt Van Dijk zich schuil. Klanten die aanbetalingen deden voor een bankstel en daarna niets meer hoorden, zijn op zoek naar de Tilburger. Net als ten minste vier meubelfabrikanten die in de maanden voor de brand bankstellen aan Van Dijks BankstelXL leverden, maar nooit betaald kregen.

"Joost is ondergedoken", zegt vader Cees. "Nou ja, hij is even apart. Hij voelt zich bedreigd door alle insinuaties en geruchten die nu over hem de ronde doen. Maar ook Joost is slachtoffer. Hij had hart en ziel in die meubelzaak gestoken. Die brand is ook voor hem een enorme klap geweest. En dan nu die verhalen als zou hij er iets mee te maken hebben gehad. Geloof me, complete onzin"

'Sporen wissen'

Maar anderen zijn daar minder van overtuigd. "Wij hebben enorme aanbetalingen moeten doen voor een bankstel dat nooit is besteld bij de fabrikant. Ik twijfel of de brand niet door hemzelf is aangestoken. Om zijn sporen te wissen", zegt Anne van Kemenade. Ze wacht nog altijd op de bank die ze in april bij BankstelXL bestelde. Ze vreest dat ze van de aanbetaling van 750 euro niks meer terugziet.

Van Kemenade is niet de enige. Tientallen andere klanten zijn op dezelfde manier het schip ingegaan. Sommigen betaalden, omdat er in de winkel zo op werd aangedrongen, zelfs 4.000 euro aan. Tot het legertje gedupeerden behoren ook klanten die al in oktober 2015 een bank bij BankstelXL bestelden en die in juni van dit jaar, toen de zaak afbrandde, nog steeds niets hadden gekregen.

Niet alleen klanten hebben nog geld tegoed van Van Dijk. Ook meubelleveranciers wachten nog steeds op hun centen. Een van hen is ondernemer Masch Rucul. "Ik heb zes leveringen aan hem gedaan waarvoor ik geen geld heb ontvangen", zegt de Oost-Brabander die een paar jaar geleden de formule BankstelXL bedacht. Hij zette zaken op in Helmond en Eindhoven en levert sindsdien meubels op bestelling. Tot een paar maanden geleden leverde hij ook aan BankstelXL in Breda. "Toen hij niet meer betaalde, ben ik daarmee gestopt. Niet alleen ben ik mijn geld kwijt, de goede naam van mijn bedrijf is ook besmet."

Spijt

Rucul kent Van Dijk goed. Hij nam de Tilburger in 2014 zelf in dienst. "Een goeie jongen, vriendelijk, innemend. Hij kan goed praten, een echte topverkoper. Ik heb echt nooit kunnen vermoeden dat door zijn toedoen er zoveel problemen zouden ontstaan." Van Dijk werkte ruim een jaar bij Rucul. "Toen vertelde hij mij dat hij voor zichzelf wilde beginnen. Als franchiser onder de naam BankstelXL. Ik heb erin toegestemd dat hij die naam ging gebruiken. Dacht dat we samen zouden groeien, meer naamsbekendheid." Het blijft even stil. "Daar heb ik nu heel veel spijt van."

De afgelopen weken werd Rucul bedolven onder telefoontjes van gedupeerde klanten van Van Dijk, vertelt hij. "Dagelijks word ik gebeld. Mensen die hun geld terugeisen en ons bellen omdat wij dezelfde naam dragen. Ze zijn heel boos. Mijn auto is zelfs al vernield. Maar ik kan er niks aan doen. Ik ben zelf ook gedupeerd. Niet alleen omdat ik veel geld kwijt ben. De naam BankstelXL, waar ik jaren keihard voor heb gewerkt, is besmeurd. Ik overweeg een andere naam te nemen."Vorige week kwam de politie met het nieuws naar buiten dat de brand op de Bredase meubelboulevard is aangestoken. Ook Van Dijk is in het onderzoek waar tien rechercheurs op zijn gezet, gehoord. "Maar", benadrukt woordvoerder Jeroen Steenmeijer, "we houden alle scenario's over wat er gebeurd zou kunnen zijn en de motieven die daarachter liggen, open."

Winkel

Toch lijkt de eigenaar van BankstelXL Breda de schijn tegen te hebben. Het voormalig lid van motorclub No Surrender was in 2011 werkzaam in de winkel van All-in keukens aan de ringbaan in Tilburg die dat jaar ook al afbrandde. De oorzaak van de brand bleef onduidelijk."Ik snap waar je naar toe wil", zegt zijn vader. "Maar wat zegt dat? Dat is echt puur toeval. Kijk, bij de vestigingen van Roobol zijn in het verleden ook verschillende branden geweest. Dat zegt toch evenmin iets. Nee, voor Joost steek ik mijn handen in het vuur."

Dat anderen daaraan twijfelen, doet Cees van Dijk pijn. "Joost is een jonge ondernemer die geen honderdduizenden euro's in zijn zakken heeft zitten. Had-ie dat wel, dan had hij al die mensen al lang betaald. Weet ik zeker. Maar de verzekeringsmaatschappij waar hij een brandpolis had afgesloten, wil niet uitkeren. Dan sta je toch machteloos."

Joost van Dijk zelf was de afgelopen week, ondanks diverse telefoontjes en een bezoek aan zijn woning, niet voor commentaar beschikbaar.