Nieuws Actueel

Ondernemer geeft hout tweede leven

Het hout dat Christian Gilles (43) uit Amersfoort gebruikt voor zijn meubelen heeft een heel leven achter zich. Met zijn bedrijf GUSSTA maakt hij tafels, kasten én zwevende bedden van oud hout. "Zo'n knoest in het hout is robuust en stoer en dat zijn mijn meubelen ook", vertelt hij in het AD.

Jelle Veenstra | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 28 maart 2016

Hout Authentiek

Terug naar 2007. Gilles is zijn baan in het bankwezen zat en besluit om te kiezen voor een leven als zzp'er. "Ik was het zat om de hele dag achter de computer te zitten en wilde met mijn handen werken."

Waar hij hobbymatig al tuinmeubelen van steigerhout maakte, breidde hij zijn werkzaamheden uit en ging hij ook aan de slag met meubelen voor in huis. Dat deed hij in een schuur in Zwartebroek, die zijn vader gebruikte voor zijn werk in de staalhandel. "Ik kreeg een klein plekje in de schuur en ging daar aan de slag. Al snel werd mijn vader een beetje gek van me, want ik stond de hele dag steigerhout te schuren en daardoor zat alles onder het stof."

Onhandig, en daarom kreeg Gilles een werkplek onder een partytent op het terrein naast de schuur. "Toen stond ik onder die partytent het cement en andere troep te schuren. Ik was blij dat ik een bedrijf vond dat daar gespecialiseerd in is en zij het schuurwerk overnamen."

GUSSTADe naam van Gilles' onderneming, Gussta, is vernoemd naar het Spaanse woord gusta. "Ik kom graag in Spanje en de Spanjaarden zeggen regelmatig: 'Me gusta', oftewel: ik vind het mooi. Het klinkt lekker en de betekenis past goed bij mijn producten."

Sinds kort produceert Gilles zwevende bedden voor Loods 5. "Vorig jaar had Loods 5 een oproep in het bedrijfskrantje. Ze waren op zoek naar stoere bedden. 'Hé, dit past bij jou', zei mijn vriendin." Gilles pleegde een belletje en inmiddels is het bed onderdeel van het assortiment. "Ik maak verschillende soorten zwevende bedden. Het onderstel zit binnenin en daardoor ontstaat er een zwevend effect. Ook zie je in mijn bedden de verbindingen. Dat geeft het bed een stoer en industrieel karakter."

Dat Gilles al zijn producten van hout maakt, is geen toeval. Zijn liefde voor hout is groot. Omdat het, zoals ie zelf zegt, een prachtig product is. "De structuur, de geur en het stoere karakter"" , somt Gilles op. "De scheuren en noesten in het oude hout; ik vind hout echt heel mooi."

Vooralsnog heeft Gilles alleen een webshop, maar dat gaat veranderen. "Ik heb een heel mooi plekje in de stad op het oog en hoop dat ik binnenkort daar mijn producten kan showen. Waar precies? Dat blijft nog even geheim..."

De vakman hoopt nog veel meubelen te maken. "Weet je, oud hout geeft karakter aan een meubel; het is authentiek met een onbeperkte levensduur en krijgt door het hergebruik een tweede kans in een nieuwe functie. Een meubel van oud hout is stoer, robuust en sfeervol. Ja, ik zou het iedereen aanraden om zo'n meubel in de woon- of slaapkamer te nemen."