Nieuws Actueel
Ondernemer zet levende sla op de markt
De Barendrechtse tuinder Pim van Wingerden timmert aan de weg met oer-Hollandse groenten. De innovatieve teler zweert bij een biologisch verantwoorde werkwijze. Zijn jongste troef is sla. Niet uit de grond, nee: uit een potje! Dat schrijft Rotterdams dagblad.

Hij is misschien wel de allerlaatste tuinder van Barendrecht, de groeigemeente onder de rook van Rotterdam waar sinds mensenheugenis een groente- en fruitveiling is gevestigd. ,,Ooit zaten hier 200 tuinders'', weet Pim van Wingerden, die met zijn bedrijf Growing Healthy Vegetables aan de 3e Barendrechtseweg zetelt.
Tussen de oprukkende woningbouw en de Oude Maas heeft hij in de Zuidpolder een terrein van 1,5 hectare. Daarop teelt hij zomer- en winterpostelein, raapstelen, botersla en het nieuwe living lettuce (levende sla) dat groeit in een potje.
Van Wingerden heeft hoge verwachtingen van deze nieuwe sla, die hij in vijf soorten kweekt. ,,We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, het ziet er mooi uit en is biologisch verantwoord'', legt hij uit. ,,Kinderen kunnen zo ook zien dat sla niet in een boom groeit. Je zet de potjes in de vensterbank en plukt er af en toe een paar blaadjes van af en dat serveer je vers op tafel. Eigenlijk haal je zo een kwekerij in huis'', prijst hij aan.
New York
De Barendrechtse teler probeert de nieuwe variant op traditionele slasoorten in de markt te zetten. ,,We doen al proeven in Amerika. Daar slaat het aan in de buurt van New York. Twee potjes living lettuce kosten daar 4 dollar.'' In Nederland heeft Van Wingerden contact met 'tussenhandelaar' Bakker Barendrecht die aan Albert Heijn levert. ,,Het zou mooi zijn als deze sla straks in de schappen van de supermarkt ligt.''
Hij weet dat Albert Heijn streng is waar het gaat om voedselveiligheid. ,,Dat is goed, ik leg de lat ook heel hoog. Het gaat immers om voedsel. Bij gewone kas-sla moet je vijf keer spuiten, bij deze sla is er 0 procent gif. Je komt dus geen rups, luis of ander insect tegen. Ook ziektes of schimmel zijn niet aan de orde'', vat hij samen.
Lees ook: Glastuinbouw als succesvoorbeeld van innovatie en samenwerking
Tien jaar vooruit
Pim van Wingerden gelooft in de levende sla, die in Nederland ook 2 euro voor een potje zou moeten kosten. ,,Het is gezond, het is veilig, hiermee gaan we zeker tien jaar vooruit.'' Zeker als de sla ook nog eens in een afbreekbaar potje van soja- of aardappelmeel aan de man kan worden gebracht.
De 63-jarige tuinder werkt samen met zoon Pim junior, die op Nyenrode een master financial management volgt. Vader en zoon hopen het innovatieve bedrijf, dat ook in 'gewone' sla, raapstelen van Japans zaad en postelein doet, nog wel een tijdje te kunnen voortzetten.
,,Met pasen hadden we hier bijna 2.000 mensen op bezoek. Die gaven we een potje living lettuce mee. Ze gingen allemaal enthousiast naar huis'', aldus Van Wingerden.