Actueel

Ondernemers achter viaVIÑA volgen 'de eerlijke weg van de wijn'

 
De drie oprichters van ViaVIÑA, Sylvia Vroklage, Leonie Rotermundt en Janneke Rutten. ViaVIÑA
ViaVIÑA
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

Een idee, ontstaan vanuit de Deventerse Ladies’ Circle, groeide uit tot een nieuw businessconcept met een belangrijke missie. ‘We willen het aandeel bewuste keuzes in wijn vergroten en ook de vraag naar biologische wijnen meer stimuleren, zodat wijnboeren wel biologisch móeten telen en produceren’.

Lees verder onder de advertentie

De drie oprichters van ViaVIÑA, Sylvia Vroklage, Leonie Rotermundt en Janneke Rutten willen een ander geluid in de wijnindustrie laten horen. ,,Wij volgen exact de weg die de wijn aflegt, zorgen ervoor dat de wijn zo natuurzuiver wordt gemaakt én maken die weg transparant voor de consument. Hiermee laten we de wereld beter achter dan wanneer we reguliere wijn drinken”, aldus Janneke Rutten. ViaVIÑA biedt daarmee een betere en bewustere wijnkeuze, stellen zij zelf. Om hun missie verder uit te dragen, is ‘integrale ketenbeheersing en bewustwording onder de consument hard nodig’.

Verandering teweegbrengen in wijnwereld

De goede doelen-commissie van de Ladies’ Circle, een serviceclub voor ondernemende vrouwen, werd in coronatijd gevraagd om met een inzamelingsidee te komen voor een lokaal goed doel. Al snel kreeg Rutten de vraag: ‘Janneke, jij zit in de wijn. Kunnen we daar niet iets mee doen?’ Zodoende ontwikkelde Rutten vanuit haar bedrijf Intense Wines biologische wijnen voor de fundraising-actie. Rotermundt stelde haar contentbedrijf ter beschikking om met haar cameramensen online wijnproeverijen te realiseren.

Dat bleek een groot succes. De enthousiaste, maar vooral ook verraste reacties van deelnemers leverden nieuwe inzichten op. ‘Hoezo weten wij niet hoe wijn precies gemaakt wordt en wat er eigenlijk allemaal in zit?’ was een vaak terugkerende vraag. Met die inzichten besloten de drie ondernemers daar verandering in te brengen. ,,Na 28 plannen, waarvan vijf in de prullenbak, en momenten waarop we wilden stoppen, besloten we toch om door te gaan. In september 2022 is ViaVIÑA geboren”, vertelt Leonie Rotermundt.

Lees verder onder de advertentie

Na 28 plannen, waarvan vijf in de prullenbak, en momenten waarop we wilden stoppen, besloten we toch om door te gaan

Met alledrie een totaal andere achtergrond, is dat juist wat hun bedrijf verder brengt. Ze combineren hun uiteenlopende kennis en ervaring. Zo heeft Sylvia ruime ervaring in de marketing en E-commercebranche, van Drukwerkdeal.nl tot haar huidige baan als CMO bij Print.com. Leonie heeft jarenlang gewerkt in de media- en contentwereld waarna ze samen met haar compagnons nu de creative agency Supersky leidt. En Janneke is het wijngeweten van de drie. Zij heeft al een lange carrière in de wijnindustrie achter de rug en richtte in 2008 haar bedrijf Intense Wines op. Hiermee richt ze zich op eerlijke, biologische wijnen. ,,Het is super leuk, en soms ook juist een uitdaging vanwege onze verschillen. Maar dat maakt ons ook heel inspirerend en complementair als team. Ik geniet nog elke dag van deze reis met elkaar”, aldus Sylvia.

Lees ook: De wijnboer op OnWine bepaalt zelf de prijs: sharefunding helpt webshop verder groeien

Follow the wine

ViaVIÑA betekent letterlijk de weg van de wijn(stok). De wijnen van ViaVIÑA voldoen altijd aan een aantal garanties: ze zijn fairtrade en natuurzuiver gemaakt. Dit betekent eerlijk, 100 procent biologisch en zonder zaken als toegevoegde suikers, chemicaliën (zoals sulfieten) of klaringen met dierlijke vetten.

Lees verder onder de advertentie

Wijnboeren worden hiervoor zorgvuldig geselecteerd. Er wordt onder andere gekeken naar de druiventeelt, de biodiverse wijngaard, het fermentatieproces en de omgang met personeel. De logistiek en distributie wordt in samenwerking met een duurzame partner uitgevoerd. De hele weg die de wijn aflegt, wordt nauwlettend gevolgd door de dames van ViaVIÑA. Dit wordt ook inzichtelijk gemaakt voor de consument. Van de ranken in de wijngaard tot de fles in de winkelschappen of het restaurant waar je gaat eten.

Veel mensen weten niet wat voor rotzooi er soms eigenlijk in wijn zit. Wij willen meer vertellen over wat wel en wat niet mag, en wat je eigenlijk écht drinkt

Die weg is namelijk vaak niet duidelijk en wordt niet gedeeld met de consument. Dit komt deels doordat er in de wijnindustrie nog geen regels zijn over de aanduiding van chemicaliën of andere slechte ingrediënten op het etiket. Daar moet volgens hen verandering in komen. Janneke: ,,Veel mensen weten niet wat voor rotzooi er soms eigenlijk in wijn zit. Wij willen meer vertellen over wat wel en wat niet mag, en wat je eigenlijk écht drinkt. Wij vertellen exact wat er in onze wijnen zit, en vooral ook wat er niet in zit. Het draait om het bewust omgaan met eten en drinken, een kwestie van plofkip of biologische kip, als je het mij vraagt.”

De wijnmakers aan het werk. Foto: ViaVIÑA.
Foto: ViaVIÑA.
Lees verder onder de advertentie

Lees ook: 8,5 van Hamersma, verkoopsucces in VS en (bijna) 10 miljoen euro sharefunding: het gaat lekker met Neleman

Transparant zijn

Sinds de start van de onderneming hebben de drie dames veel gedaan en geleerd. Daarbij komen ook de nodige uitdagingen kijken, waaronder het transparant ‘mogen’ maken van het productieproces en de ingrediëntenlijst. Hoewel er in december van dit jaar wijzigingen in de Europese verordening zouden komen met betrekking tot de aanduiding van ingrediënten op een wijnetiket, is dit weer met een jaar uitgesteld. De realisatie van een nutrition label met uitgebreide informatie heeft daardoor nog veel voeten in de aarde gehad.

Sylvia: ,,Het klinkt eenvoudig om transparant te maken wat er in zit. Je bedenkt het vrij snel, maar om uiteindelijk ook daadwerkelijk onze garanties - zoals suikervrij, lager in calorieën, fairtrade, biologische druiven van een biodiverse wijgaard, en geen toegevoegde sulfieten - op het etiket te krijgen, was een hele uitdaging.” Rutten vervolgt: “Dat komt door de Europese autoriteiten. In de wijnindustrie hebben we te maken met Europese, nationale en regionale wetgeving. Wijn moet op een bepaalde manier worden geproduceerd én worden aangegeven bij de regionale wetgeving. Alles moet worden goedgekeurd door een commissie. Niemand had eerder deze claims op een label gezet en daar moesten veel autoriteiten aan wennen. Wij hebben daar veel over toegelicht. Dit heeft veel tijd gekost, maar hoe gaaf als het dan toch is gelukt! Ook hebben we er veel van geleerd. Momenteel werken we aan een Duitse wijn. Nu nemen we proactief contact op met de Duitse autoriteiten om ervoor te zorgen dat we aan alle vereisten voldoen.”

Lees verder onder de advertentie
In de wijngaard. ViaVIÑA.
ViaVIÑA.

De vraag stimuleren

Door de keuze om voor iedereen een eerlijke marge in te zetten, zijn er geen enorme marketingbudgetten. Daardoor moeten ze het vooral hebben van free publicity, mond-op-mond reclame, een goede e-commerce strategie en bedrijven die echt geloven in het product. De wijnen van ViaVIÑA liggen al bij mooie hotelketens, goede restaurants en leuke foodconcepten, zoals STACH Food. Lokale, duurzame en eerlijke plekken waar het product tussen past.

We willen het aandeel bewuste keuzes in wijn vergroten en ook de vraag naar biologische wijnen meer stimuleren, zodat wijnboeren wel biologisch móeten telen en produceren

Het langetermijndoel van ViaVIÑA is om de wijnindustrie, en daarmee ook de consument, verder in beweging brengen en leveranciers te stimuleren om biologisch te produceren. Op dit moment is slechts 5 procent van de wijnindustrie biologisch, dat moet in de komende 10 jaar naar 25 procent. ,,We willen het aandeel bewuste keuzes in wijn vergroten en ook de vraag naar biologische wijnen meer stimuleren, zodat wijnboeren wel biologisch móeten telen en produceren. Op de lange termijn willen we bovendien meer cleane, ‘gezondere’ wijnen met eerlijke marges in de keten, met een minder grote impact op de planeet,” legt Leonie uit.

Lees verder onder de advertentie

Hiervoor kijken de dames verder dan alleen de Nederlandse markt. Janneke: ,,Je merkt internationaal veel interesse, bijvoorbeeld in Amerika. Er is daar veel aandacht voor nature en fitwines. Met de essentie dat het niet alleen goed voor het lijf moet zijn, maar ook voor de natuur en alles daaromheen.”