Actueel

Ondernemers boos over belastingmaatregel: 'We voelen ons overvallen'

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

,,We voelen ons overvallen. Dit is een geniepige manier van handelen", zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL. ,,Er is nooit met ons gesproken over deze maatregel. Dit voelt heel slecht aan.''

De belastingmaatregel pakt de leningen aan die directeuren-grootaandeelhouders (dga's) afsluiten bij hun eigen bedrijf. Dat is een populaire bezigheid, die ook nog eens fiscaal aantrekkelijk is. ,,Over die lening hoeft geen belasting te worden betaald. Het is immers een schuld die moet worden terugbetaald'', zegt Arjo van Eijsden, belastingexpert bij accountants- en advieskantoor EY.

Lees ook: Prinsjesdag: de drie bittere pillen voor ondernemers

Als je jezelf winst uitkeert in de vorm van dividend moet daar wel 25 procent belasting over betaald worden. Geen wonder dat honderdduizenden dga's ervoor gekozen hebben geld te lenen van hun bedrijf in plaats van zichzelf winst uit te keren. De lening is gewoon gebruikt voor privé-uitgaven, bijvoorbeeld een boot of tweede huis. Of voor het gewone levensonderhoud of vakanties.

Hoe populair deze methode is, blijkt wel uit het feit dat er 23.000 directeuren-grootaandeelhouders zijn die meer dan 500.000 euro schuld bij hun bedrijf hebben. In totaal hebben 225.000 dga's 51 miljard euro geleend bij hun bedrijf.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: MKB-ondernemers zeggen vertrouwen in kabinetsbeleid op

Trucje

De schuld wordt meestal niet terugbetaald. Veel directeuren hebben daar het geld helemaal niet voor. En dat is wat de fiscus dwarszit. Het gaat volgens de Belastingdienst dus helemaal niet om een lening, maar om een verkapte winstuitkering. De lening is alleen een trucje om de belasting te omzeilen.

Om die reden heeft de Belastingdienst al veel procedures aangespannen bij de rechter. Daar heeft de fiscus nog de nodige moeite te bewijzen dat er sprake is van bewuste belastingontwijking.

Lees ook: MKB-Nederland: BTW-verhoging doet onze ondernemers echt pijn

Lees verder onder de advertentie

En slimme ondernemers hebben een truc gevonden om er definitief onderuit te komen. ,,De fiscus mag maximaal vijf jaar terugkijken en belasting terugvorderen. Ondernemers zeggen dan tegen de rechter dat de dividenduitkering al veel eerder heeft plaatsgevonden. Maar daar kan de fiscus geen belasting meer over heffen'', zegt Van Eijsden.

Als het bedrijf wordt beëindigd, of verkocht dan wordt de schuld met de bv vaak afgewikkeld en moet er alsnog met de fiscus worden afgerekend. Maar dat moment kan lang worden uitgesteld. ,,En als de bv overgaat van vader op zoon bijvoorbeeld hoeft er ook niet te worden betaald'', weet Van Eijsden.

Verbaasd

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel wil nu dat maximaal 500.000 euro aan leningen van dga's onbelast blijft. Alles daarboven wordt gezien als een dividenduitkering en belast. Die grens gaat vanaf 2022 gelden.

De verwachting is dat veel ondernemers hun schuld niet voldoende kunnen aflossen en alsnog belasting gaan betalen. Dat zal het komend jaar al 1,8 miljard euro opleveren.

Van Eijsden is niet verbaasd over de maatregel van het kabinet, de praktijk ligt al langer onder vuur. ,,Maar de manier waarop die nu gecommuniceerd wordt, is beroerd. Zo is het een overval en lijkt het mkb het ondergeschoven kindje.''

Dat is ook de kritiek van Biesheuvel. ,,De btw-verhoging kost het midden- en kleinbedrijf al 800 miljoen. De verhoging van de belasting in box 2 kost 500 miljoen en de winstbelasting wordt minder verlaagd dan beloofd. En daar komt deze maatregel nog eens onverwacht overheen. Het gevoel is dat dit kabinet er zit voor de multinationals en het mkb de rekening mag betalen.''