Nieuws Actueel
Ondernemers halen foodtrucks naar de Pier
Een foodtruckfestival boven zee. Het kan tegenwoordig allemaal. Van 25 tot en met 27 november wordt de Pier in Scheveningen omgetoverd tot een waar foodwalhalla. Festival What the Fork verwacht zo'n 30.000 smulpapen.

De Pier leeft weer! Het driedaagse foodtruckfestival What the Fork is het zoveelste bewijs dat de Pier aan een spectaculaire wedergeboorte bezig is. Sinds het Scheveningse icoon vorig jaar zomer werd heropend, is er weer leven in de brouwerij. Op het vroegere Schateiland draait sinds kort een 42 meter hoog reuzenrad. En logeren boven zee, een oud plan van de vorige eigenaar Van der Valk, is binnenkort ook mogelijk.
Om de Pier levendig te houden én om genoeg bezoekers te trekken worden er geregeld evenementen georganiseerd. What the Fork is daar één van. Samen met Anthony Renaud, directeur van evenementenbureau Kreativ Events, bedacht commercieel directeur Reinier Willems van de Pier, het concept voor het driedaagse foodfestival. Het wordt wel een foodtruckfestival genoemd, maar die naam dekt de lading niet helemaal, zo vinden de organisatoren. Naast de vijftien foodtrucks die naar Scheveningen komen, is er ook een markt voor ambachtelijke producten en delicatessen inclusief demonstraties van ambachtslieden. Er zullen optredens zijn van veelbelovende Haagse bandjes, dj's en artiesten. En natuurlijk zijn ook de 'eigen' restaurants van de Pier gewoon open, zoals Pickles Burgers & Wines en The Rough Kitchen, restaurant van wereldkampioen barbecueën Jord Althuizen. Bij goed weer kunnen bezoekers een terrasje pikken boven de zee en het strand. ,,Dit blijft ons unique sellingpoint'', zegt Reinier.
FaceliftDe commercieel directeur is duidelijk trots op 'zijn' Pier. Jarenlang was het unieke monument een zorgenkindje, een symbool van verval en verloedering. In 2012 zette Van der Valk het te koop. Begin 2013 werd de Pier failliet verklaard. Een openbare veiling werd afgeblazen vanwege gebrek aan belangstelling. In oktober 2013 sloot gemeente Den Haag het gebouw in verband met de slechte brandveiligheid. De Pier, samen met het Kurhaus, hét visitekaartje van badplaats Scheveningen, dreigde te verdwijnen. Maar eind 2014 werd de Pier gered door vastgoedbedrijf KondorWessels en hoteleigenaar DanZep. Via een joint venture (een bedrijf dat is opgezet door twee of meer andere bedrijven, red.) kochten ze het gebouw voor 3 miljoen euro. Na een grondige renovatie ging het Scheveningse monument in de zomer van 2015 weer open.
Wie er lang niet meer is geweest, zal verbaasd zijn over de metamorfose die de Pier heeft ondergaan. Of, beter gezegd, aan het ondergaan is. Stap voor stap krijgen alle onderdelen van het immense gebouw een facelift, een nieuwe bestemming of een andere functie. Aan de buitenkant is weinig veranderd. Vooral binnen is een bezoek aan de Pier een heel andere ervaring. Zo is bijvoorbeeld de ruim 300 meter lange wandelpromenade van een lege, lange hal met hier en daar een gokkast, omgetoverd tot een ruimte vol restaurantjes, winkels, bars en boetiekjes waar jonge ondernemers en handwerklieden hun waren aan de man brengen.
Met toenemend succes. Het publiek weet de plek steeds beter te vinden en ook commercieel is de Pier nieuwe stijl een succes. ,,We verwachten het eerste volledige jaar positief af te sluiten. Het gaat steeds beter. En dat terwijl we nog lang niet klaar zijn", vertelt Reinier. Het succes blijkt volgens hem niet alleen uit de kassa, maar ook uit de waardering die bezoekers hebben. ,,We zijn voortdurend bezig met nieuwe ideeën en proberen van alles uit. We zien de Pier niet als een statisch geheel, maar als een plek waar mensen graag komen, omdat er iets te beleven is."
Eenmalig evenement?De twee organisatoren hebben voor het festival talloze ideeën die van de Pier een gezellige plek moeten maken. ,,We willen de allerbeste foodtrucks van Nederland naar Scheveningen halen", zegt Anthony. ,,Daarbij staat originaliteit voorop. We willen niet drie bijna identieke friettenten of twee trucks met kibbeling. We gaan voor unieke smaken en producten." Die aanpak past goed bij de bijzondere ervaring die de Pier bezoekers wil geven.
In het laatste weekend van november verwachten Anthony en Reinier zo'n 30.000 bezoekers. Ze denken niet dat dit te hoog gegrepen is. Anthony: ,,Foodtruckfestivals trekken een heel eigen publiek. Mensen komen vaak van ver om te genieten van het lekkere eten en de sfeer tijdens zo'n festival. En als het weer meezit, blijven ze vast nog wel wat langer in Scheveningen hangen. Dan profiteert ook de rest van de horeca en middenstand daarvan."
Vooralsnog is het festival als eenmalig evenement bedoeld, maar als het een succes wordt, is de kans groot dat het jaarlijks gaat terugkeren. ,,Twee keer per jaar kan misschien ook", denkt Anthony hardop mee. Het duo is overigens niet alleen druk met de voorbereidingen van What the Fork. De heren denken voortdurend na over nieuwe attracties, festivals en pop-up-winkeltjes die bijdragen aan een unieke ervaring voor bezoekers. ,,De dag dat je denkt dat het allemaal wel in orde is en dat je klaar bent, is de dag dat het bergafwaarts gaat", zegt Anthony. ,,Dat moment willen we voorblijven", vult Reinier aan.