Nieuws Actueel

Ondernemers juichen stadsstrand in Alphen toe

Ondernemers, het theater, het popplatform, allemaal omarmen ze het idee van een tijdelijk stadsstrand op het Rijnplein met dagelijks vertier, bericht het AD. 'Dit wordt de kick-off van de zomer', zegt ondernemer Ramon Hagen van kledingzaak SD Creation.

Jan Belt | Foto: Martin Sharrott 21 maart 2016

Stefano Fanunza stadsstrand Rijnplein Alphen aan den Rijn Ramon Hagen Marc van der Laan Cees van Es Hans van Put

Jarenlang trokken de ondernemers rond het Rijnplein 's winters veel volk met een tijdelijke ijsbaan. Dat werd te duur, zegt Stefano Fanunza van restaurant Dolce Vita. Een stadsstrand voor nog geen twee weken, dat moet wél te behappen zijn. "Gratis. Het Rijnplein is de huiskamer van Alphen. Iedereen moet er kunnen chillen."

LoeidrukHonderd procent zeker is de komst van het strand eind juni nog niet, maar de ondernemers zien het plan helemaal zitten. Fanunza: "Ik ken het stadsstrand van Rotterdam, daar is het vaak loeidruk. Alphen is geen Rotterdam, dat weet ik ook wel, maar onze stad is groot genoeg. Doen we het tien dagen, dan zitten er twee weekeinden bij. We moeten wel zorgen dat er elke dag iets te doen is."

Daarvoor willen de ondernemers afspraken maken met sportclubs, fitnesscentra en het lokale popplatform. "We willen een podium met livemuziek. Wellicht kunnen we een beroep doen op het netwerk van het popplatform", legt Fanunza uit.

LevendigheidGeen punt, reageert bestuurslid van het popplatform René Driesen. "We kennen zat bands. Als de beheerders van het strand ook een financiële bijdrage willen, zie ik hun aanvraag tegemoet. Het is een leuk plan, ik zie dat strand wel voor me."

Tineke Maas, directrice van theater Castellum aan het Rijnplein, ook. "Hoe meer levendigheid in het stadshart, hoe beter. We kunnen ongetwijfeld culturele activiteiten aandragen, al kan ik nog even niet zeggen welke."

SurfclubOndernemer Cees van Es (modezaak Flyer): "Ik ken wel mensen die straks sloepen willen verhuren. Ik denk ook aan demo's van de surfclub en duikers. We moeten echt iets doen met de Oude Rijn, al gaan we er geen zwembad van maken.'' Collega Hans van Put (modezaak Blue Image): "We hebben ook een slager nodig, met een goede barbecue."

Jimmy van Delft van McDonald's aan het Rijnplein vindt het strand 'echt iets anders' en dus een prima idee. "Ik denk dat het strand de Alphenaren gaat verbinden."