Nieuws Actueel
Ondernemers kraken college van Westervoort

Enkele Westervoortse ondernemers zijn woest op de gemeente. Zij vinden het onacceptabel dat het college van burgemeester en wethouders de eigenaar van lingeriezaak Bodywear Superstore het dorp heeft uitgejaagd, schrijft De Gelderlander.
Johan Paape en Hans Erren hebben de ergernissen een gezicht gegeven. Het duo, dat zegt te spreken namens acht collega's, vindt het onbegrijpelijk hoe B en W met de ondernemer zijn omgesprongen. De man wilde zijn bedrijf in nachtkleding openen en informeerde bij de gemeente naar de mogelijkheden. Een ambtenaar vertelde hem dat 100 vierkante meter mogelijk was in het pand aan Het Hazeland, waar ooit een garagebedrijf zat. De ondernemer richtte het pand in en wethouders Hans Sluiter (D66) en Arthur Boone (VVD) tekenden in de zomer van 2014 voor de opening.
Daarna ontstonden de problemen. De gemeente kwam erachter dat de ambtenaar voor de beurt had gesproken, omdat het bestemmingsplan niet in detailhandel voorziet. In het gebouw mogen alleen aan auto's gerelateerde producten worden verkocht. Omdat de gemeente echter het groene licht had gegeven, gedoogden B en W 100 vierkante meter. Toen ze zagen dat de ondernemer daar royaal overheen was gegaan, bevalen ze hem orde op zaken te stellen - wat niet gebeurde.
Paape vindt de opstelling van de gemeente bedenkelijk. "Westervoort staat bekend om zijn hoge werkloosheid en zou juist blij moeten zijn dat het een van 's lands grootste lingeriezaken heeft. In plaats daarvan is iemand het ondernemen onmogelijk gemaakt. Door al dit gedoe is die zelfstandige veel geld verloren en zit hij met een lopend huurcontract."
Dat de lingerieverkoper eieren voor zijn geld koos door naar het leegstaande pand van Installand aan de Rijksweg in Duiven te verkassen, vinden Paape en Erren 'jammer'. "Duiven snapt het beter. Daar ontvangen ze zulke ondernemers met open armen."
Verder stoort het Paape dat Westervoort 'met twee maten meet'. "De gemeente wijst enerzijds doorlopend op de regeltjes, maar verandert van de andere kant heel gemakkelijk de bestemming van een basisschool, zodat er een zzp-centrum in kan komen. Daar snappen wij niets van."
Burgemeester Arend van Hout blijft bij zijn standpunt. "Onze ambtenaar had een vergissing gemaakt en wij hebben die ondernemer een vinger geboden. Hij heeft echter de hele hand gepakt, door niet 100, maar 300 à 400 vierkante meter in te richten. Detailhandel buiten het winkelcentrum tegen lagere huurtarieven komt de ondernemers in winkelcentrum De Wyborgh niet ten goede."