Nieuws Actueel

Ondernemers ontwikkelen escape room voor Slot Loevestein

De ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein in een boekenkist vormt de inspiratie voor een escape room in het monument, schrijft het Brabants Dagblad. Epic Escape uit Waalwijk ontwikkelt de nieuwe attractie, die in de herfstvakantie klaar moet zijn.

Jasper Harthoorn | Foto: Sander Verhoeven 3 mei 2017

Escape Room Waalwijk

Bezoekers van Slot Loevestein in Poederoijen kunnen zich vanaf deze herfst verheugen op een escape room. Roy Monden en Maurice de Zeeuw van het Waalwijkse Epic Escape ontwikkelen een avontuur rond vrijdenker Hugo de Groot, die in 1621 ontsnapte uit Loevestein.

De twee openden vorig jaar hun eerste escape room in Waalwijk, waarbij deelnemers een tegengif moeten ontwikkelen voor een dodelijk virus. Die escape room loopt steeds beter. "We begonnen met vijf groepen per week, nu zijn dat er twintig", laat een trotse Monden weten.

Ondergedoken

Voor hun tweede escape room stuitten ze op het verhaal van Hugo de Groot, die in zijn vlucht uit het slot onder meer Waalwijk aandeed. Monden: "Hij zat hier even ondergedoken. Vanuit zijn verhaal hebben we contact opgenomen met Slot Loevestein. Die waren toevallig ook al bezig met het ontwikkelen van een escape room. Zo is de bal gaan rollen."

Lees ook: Bij eerste Waalwijkse escape room moet alles kloppen

Epic Escape levert de blauwdrukken van de escape room. De bouw laat het slot uitvoeren door een gespecialiseerd bouwbedrijf. "Dit is een rijksmonument en dat betekent dat elk schroefje dat in het gebouw gaat, verantwoord moet worden", legt Hanneke Laroo van Slot Loevestein uit.

Bij het slot zijn ze in hun nopjes over de nieuwe escape room. Volgens directeur Ien Stijns raakt het verhaal over schrijver Hugo de Groot een actueel thema, zoals vrijheid van meningsuiting. "Met de escape room willen we bezoekers de ervaring laten ondergaan van wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt."

Met de escape room willen we bezoekers de ervaring laten ondergaan van wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt

Loevestein-directeur Ien Stijns