Nieuws Actueel

Voor deze ondernemers is de regen juist een zegen: ‘Drie keer zo druk als normaal’

Regen, regen, hier en daar een windstoot en dan nog eens regen. Veel Nederlanders worden er helemaal gek van. Toch zijn er ook mensen die het slechte weer van de laatste tijd juist geen probleem vinden: ondernemers die indoor vermaak bieden. ,,We zitten helemaal vol.”

Bram Immerzeel (AD) 2 augustus 2023

Ondernemer regen zegen zomer

Slecht weer zorgt voor drukte in De Pretfabriek. Foto: Rianne den Balvert

Normaal gesproken loopt er een handjevol mensen, nu een hal vol. Het zijn winstgevendere tijden voor bedrijven die binnenvermaak bieden dan anders, als het ‘gewoon zomers’ is, schrijft het Algemeen Dagblad.

,,Als het te warm is, gaan we dicht. Airco hebben we hier niet binnen en als het dan zo heet is komt er toch vrijwel niemand op af. Met deze temperaturen is dat wel even anders. We kijken het per week aan of we nog een weekje open kunnen”, zegt een medewerkster van binnenspeeltuin Ballorig in Alphen.

Lees ook: Waarom ondernemers zich deze zomervakantie wel moeten vervelen

Barbie en Oppenheimer

Een filmpje kijken in het Alphense Vue staat voor velen ook hoog op het lijstje de laatste tijd. ,,Het weer helpt mee en daarnaast hebben we ook nog eens dagelijks twee enorme hits. Barbie en Oppenheimer trekken enorm veel mensen onze kant op”, vertelt theatermanager Ruben Boonman.

In Gouda zijn de kinderruimtes op deze regenachtige dagen erg in trek. ,,We lopen hier bij Monkey Town echt helemaal vol. Bso’s, uitjes, maar ook gewoon ouders met kinderen, ze komen allemaal langs. Het is denk ik wel drie keer zo druk als normaal.” Ook Jumpsquare merkt dat het drukker is. ,,In de middagronde komen rond deze tijd van het jaar vaak ongeveer twintig mensen. Vandaag zitten we op 74.”

"We lopen hier bij Monkey Town echt helemaal vol. Bso’s, uitjes, maar ook gewoon ouders met kinderen, ze komen allemaal langs. Het is denk ik wel drie keer zo druk als normaal”

Monkey Town in Gouda

De Pretfabriek

Ook de Pretfabriek in Woerden is helemaal volgeboekt, tot verrassing van de bezoekers Kees en Lida Boeren. ,,Vanochtend wilden we reserveren, maar het zou niet zo druk worden, dus hebben we dat toch niet gedaan. Maar toen we bij de deur aankwamen, was het toch best wel druk.” Eigenaresse Marijn van Amstel-Okkerman benadrukt dat het met de regen noodzakelijk is te reserveren.

Het oudere echtpaar had eigenlijk heel andere plannen voor een uitje met hun twee kleinkinderen. ,,We zouden naar de dierentuin in Amersfoort gaan, maar ja, daar is het helemaal geen weer voor”, vertelt opa Kees. Een dag binnenblijven met de kleintjes zit er niet in. ,,Vorige week hadden we dat gedaan. Ze kunnen zich wel vermaken hoor; beetje knutselen... Maar na verloop van tijd breken ze de hele huiskamer af. Dat zullen ze vast niet alleen van mij hebben”, zegt de pensionado lachend tegen zijn vrouw.

'Moeten hun energie kwijt'

Plotseling rent er een moeder van links naar rechts langs de speelrekken. Ze is een kind uit het zicht verloren. Bijna springt ze zelf de rekken in, maar dan komt haar kleine toch weer tevoorschijn. Els Kwakkenbos maakt zich niet zo druk. De Kamerikse, verdiept in haar sudoku, heeft er alle vertrouwen in dat haar druktemakers het prima naar hun zin hebben. ,,Zo nu en dan komen ze even langs, maar ze moeten vooral hun energie kwijt.”

De puzzels worden even terzijde gelegd en de oma van de vier kleinkinderen gaat een kan limonade halen. Die heeft zo'n mooie schuimlaag en kleur, dat je 'm ook prima bij een groep jongeren op tafel kan zetten. Als een stel duveltjes uit een doosje verschijnen de kleuters rond de tafels. Dorstig gooien ze een glas achterover in een tijd waar menige student die een biertje at, jaloers op zou zijn. Na een korte tussenstop sprinten de kinderen weer de kooien in.

Lees ook: Nederlander boekt vakantie dit jaar vooral last minute en is 200 euro meer kwijt

Rollercoaster

Toch vertrekt niet iedereen blij uit het speelparadijs. Een jongen, die tien seconden geleden nog de grootste glimlach van de wereld had, lijkt ontroostbaar. Ook de afscheidstattoo brengt daar geen verandering in. Een regenachtig dagje in een kinderparadijs, een rollercoaster aan emoties.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws