Nieuws Actueel

Ondernemers Zwolle enthousiast over komst van modegigant Zara

Eindelijk is het zover, de hippe Spaanse modeketen Zara opent de deuren. De middenstand in de directe omgeving is er 'hartstikke' blij mee en hoopt dat de winkel de loop terugbrengt in de binnenstad. Dat meldt de Stentor.

FRANCISCA MULLER | Frans Paalman 16 augustus 2017

FP 3 PURDEY150817

'Opening 17 augustus 10 uur' staat op de gevel. Nee, dit gaat niet over Zara maar over modezaak Purdey, precies ertegenover. ,,Puur toeval dat wij op precies hetzelfde moment weer open gaan na een restyling'', lacht filiaalleider Aline Mannens. ,,Maar het is zeker een goede timing. En we zijn hartstikke blij met Zara. Als de dochters daar winkelen, kunnen de moeders mooi hier naartoe."

Onderhandelingen

Eindelijk is het dan morgen zover: modegigant Zara opent de deuren aan de Diezerstraat in het voormalige bibliotheekpand. De middenstand in de directe omgeving heeft er lang op moeten wachten: de onderhandelingen met Zara, de besluitvorming, het vertrek van de bibliotheek en de daaropvolgende verbouwing hebben jaren in beslag genomen. ,,Het was lang een donker gat aan de overkant'', zegt Mannens. ,,Dat was niet altijd leuk, zeker niet in de wintertijd. Ik ben zo blij dat ze nu open gaan.''

Lees ook: Lelystad weet Zara te strikken, nu Tesla nog

Concurrentie

Ingrid Beers van modezaak La Ligna is al even enthousiast. ,,Het was een tijdje nogal doods in dit deel van de Diezerstraat. Maar de laatste tijd zijn er allemaal leuke winkels en eettentjes bijgekomen en nu ook Zara. Ik weet wel wat ik straks ga doen in de middagpauze'', grinnikt ze. Niet bevreesd voor concurrentie? ,,Nee hoor. Wie niet slaagt bij Zara kan mooi bij ons terecht.'' Ze denkt dat het effect blijvend zal zijn. ,,Zara is zo'n grote naam.''

Stijlvol

Ook Peter van Heerde van de gelijknamige lampenwinkel is er klaar voor. Hij heeft de etalages alvast opnieuw ingericht. ,,Ik denk dat Zara veel publiek trekt. En ook een ander publiek dan bij Primark komt. Sinds Primark open is, zie je veel jeugd in de stad, maar daar hebben wij niet zoveel aan. Zara is stijlvoller met wat meer klasse. Ik denk dat het een grote trekker wordt." En Zara Home dan, waar ongetwijfeld ook lampen verkrijgbaar zijn? ,,Daar schrik ik niet van."

Rustig

Bij Snackcorner Hollandia is eigenaar Peter den Elzen ook dolblij met Zara, maar wil niet te vroeg juichen. ,,Toen H&M opende voorspelden ze ook grote drukte maar dat bracht me uiteindelijk niets. Ik hoop dat Zara de loop terugbrengt in de stad en dat mensen niet alleen van A naar B gaan maar ook een beetje heen en weer gaan pendelen in de winkelstraten. Dat hebben we echt nodig. Het is nu hoogzomer, maar ik vind het veel te rustig."

Parkeren

Klazien Derksen van modezaak Derksen&Derksen hoopt dat meer mensen nu het einde van de Diezerstraat als startpunt nemen voor hun bezoek. ,,De gemeente moet duidelijker maken dat je heel goed en goedkoop kunt parkeren, bijvoorbeeld in de parkeergarage Diezerpoort. Nu wordt alles naar de kant van de Mediamarkt geleid."

Als de dochters daar winkelen, kunnen de moeders mooi hier naartoe

Aline Mannens, Purdey