Nieuws Actueel

Ondernemersechtpaar stopt met radio- en televisiezaak

Hij sjouwde met de allereerste beeldbuizen en installeert nu smart-tv’s. Frans Lewiszong in Druten stopt met zijn winkel. Dat schrijft De Gelderlander.

Lotte Martini | Foto: Eveline van Elk 25 oktober 2016

Televisie 1065

Na publicatie van dit artikel krijgt de makelaar een seintje. Hogestraat nummer 23 kan op Funda. Wat ze stil hielden, mag Druten nu weten. Frans (67) en zijn vrouw Mechelien (65) Lewiszong trekken de stekker uit hun radio- en televisiezaak. Het eind van de sinds 1931 in het dorpscentrum gevestigde winkel.

ServiceKlanten hadden al een vermoeden dat er iets stond te gebeuren, denkt Mechelien. "De laatste tijd kregen we veel vragen. 'Hoe lang moeten jullie nog?', was het dan." Het echtpaar hield de kaken echter op elkaar. "Want we wilden geen geruchten aanwakkeren die klanten ongerust zouden maken", vertelt Frans. "De winkel gaat pas dicht als ons pand (en tevens woonhuis, LM.) verkocht is. Voor de hier aangeschafte toestellen blijf ik gewoon service verlenen, ook ná sluiting."

Want zijn klanten zomaar in de steek laten, daar moet Frans niet aan denken. Klanten, die er dankzij hun trouwe komst voor zorgden dat de dorpswinkel zich staande kon houden naast elektronicawarenhuizen en webshops. "Zij maken veel kleine bedrijven kapot", bromt Frans, die daarom bewust koos voor de verkoop van een duurder segment beeld- en geluidsapparatuur. Dat is bij de grote ketens en online niet of nauwelijks verkrijgbaar.

AnekdotesTechnicus Frans repareert alles zelf, mede dankzij dealercursussen van de door hem gevoerde merken. En klanten mogen altijd bellen als hun tv kapot is. Dat gebeurde zelfs eens met kerst, weet Mechelien nog. "Zaten we net aan het diner, ging de telefoon. Weg was Frans..."

Dierbare anekdotes in huize Lewiszong. Ze tonen ook hoe de Drutenaar verbonden was met zijn winkel, die hij op zijn 17de overnam van zijn plots overleden vader. "Ook daarvoor hielp ik altijd", zegt Frans. "Met het sjouwen van de eerste beeldbuistelevisies. Loeizwaar waren die dingen. En ik klom vaak op daken om antennes te plaatsen."

ToekomstNa vijftig jaar is het wel mooi geweest, vindt hij. Zijn echtgenote is het daarmee eens, deels uit eigen overweging. Mechelien biecht op: "De technische ontwikkelingen gaan mij nu veel te snel. Smart-tv's, digitale televisie: ik kan het niet meer bijhouden. Daarom sta ik liever niet meer in de winkel als mijn man er niet is. Het voelt onprettig klanten niet goed te kunnen adviseren."

Nu het hoge woord eruit is, richten de Lewiszongs zich op de toekomst. Als Hogestraat 23 is verkocht, gaat het tweetal op zoek naar een kleinere woning, liefst ook in het centrum van Druten. "Mét garage natuurlijk", grapt Mechelien. "Dan kan Frans daar televisies repareren."