Nieuws Actueel

Ondernemersechtpaar uit Oss deelt de liefde voor kaas

Jasper Spierings uit Oss had ‘Boer zoekt vrouw’ niet nodig. Hij vond zelf zijn liefde en deelt met zijn vrouw de passie voor kaas, aldus het Brabants Dagblad.

Jessica Maas | Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt 2 september 2016

Kaasboer 1065 1

Enthousiast vertelt hij over de kaas, slaat ondertussen even op de grote kaas in de koeling, legt het kaasmaakproces uit. Hoe nauw het steekt, hoe lastig het is om zelf een kaas te maken. Jasper Spierings (36) is een boer en ondernemer in hart en nieren. "Ik hou ervan om nieuwe dingen te proberen." Of het nu een nieuw kaasje is of een nieuwe activiteit voor op de boerderij.

Het boeren zit hem in de genen. De familie Spierings woonde eerst aan de Molenstraat, maar dat weten niet zoveel mensen meer. Dertig jaar geleden verhuisde de familie - met de melkkoeien - naar de Oijenseweg in Oss. "Mijn vader is later ook met siervissen begonnen. Die hebben we nog steeds."

GroeiNa zijn hbo-studie aan Van Hall in Leeuwarden (groenonderwijs) kwam de jonge boer - vol plannen en nieuwe energie - terug in Oss. De boerderij groeide verder. Met een nieuwe stal voor de melkkoeien, een flinke Landwinkel en brandrode runderen die de uiterwaarden begrazen. "We hebben hier de hele keten. Het vlees van de runderen, de melk van de koeien, de kaas. Dat vind ik mooi. En het verschil proef je echt."

Spierings is blij met de groeiende aandacht in Nederland voor de herkomst van eten, over gezonde voeding. "Ook lokaal wordt steeds belangrijker." En dat is te merken. Steeds meer mensen weten de Landwinkel te vinden. De winkel zelf is bijna uitgegroeid tot een duurzame supermarkt.

Spierings speelt graag op de nieuwe trend in. De plannen om de schuur op het erf om te bouwen tot ontvangstruimte zijn al vergevorderd. Bedoeld voor de ontvangst van groepen, families, onderwijs. "We werken nauw samen met scholen in de buurt. Basisscholen maar ook het vmbo. Ik vind het belangrijk dat kinderen en jongeren weten hoe het werkt op de boerderij."

En de boer zoekt ook de samenwerking met andere bedrijven in de regio. Zorgboerderij De Burchthoeve levert bijvoorbeeld de houten kaasplank, goed voor de relatiegeschenken die in de winkel worden verkocht.

KaasZijn echte passie ligt bij de kaas, bekent Spierings. Het hele proces, hoe elke kaas weer anders smaakt. "Kaas leeft. Het rijpt en ademt. Je moet zorgen voor een mooi samenspel tussen de eigen melk, de ingrediënten en het juiste productieproces, afgestemd op de door het jaar heen wisselende melk. Daar komt het op aan. Fantastisch vind ik dat." Het toeval wil dat Spierings niet alleen staat in zijn liefde voor de kaas. Zijn Friese vrouw Afke Baukje deelt zijn passie. Hij heeft haar leren kennen tijdens een excursie bij hem op de boerderij. "Ze gaf les in kaasmaken. Ze is levensmiddelentechnologe. Het klikte meteen", lacht hij. Drie jaar na hun ontmoeting zijn ze getrouwd. Een grote foto van het bruidspaar, lopend over het land, hangt als herinnering aan de muur.

Het echtpaar heeft samen - hoe kan het ook anders - een kaas ontwikkeld. 'Nije Kaas', 'Geboren uit liefde, gemaakt in Oss', staat er op het etiket. Spierings glundert. "Mooi toch?"