,,Ondernemers zijn te veel tijd, geld en energie kwijt aan regeldruk. Daar moet echt wat aan gebeuren.” Dat zei minister Beljaarts van Economische Zaken maandag bij de eerste OndernemersTop.
Lees ook: Oproep aan kabinet tegen regeldruk: ‘Geef ondernemers ruimte om met oplossingen te komen’
Zo’n 230 ondernemers (van mkb tot grootbedrijf), vertegenwoordigers van bedrijven en beleidsmakers kwamen in Eindhoven bijeen om de uitdagingen en kansen voor het Nederlandse ondernemingsklimaat te bespreken, maar ook om aan te geven wat zij vanuit Den Haag nodig hebben om te kunnen ondernemen.
OndernemersTop is eerste stap naar Pact Ondernemingsklimaat
De OndernemersTop is een eerste stap naar het Pact Ondernemingsklimaat, een actieplan van wensen en zorgen waarin de overheid samen met het bedrijfsleven, nog voor aankomende zomer, concrete maatregelen zal vastleggen.
Beljaarts: ,,Als het goed is merk je als ondernemer over een paar jaar: ik ben minder tijd kwijt aan het invullen van lijstjes. Of mijn concurrentiepositie ten opzichte van andere landen is verbeterd, of er is een gelijk speelveld gecreëerd. En als het goed is, heb je ook nog wat meer verdiend.”
Lees ook: Boost voor winkelgebieden met 22 miljoen euro steun, kansen voor ondernemers
Regeldruk valt ondernemers zwaar
Op de top waren ondernemers aanwezig vanuit alle lagen van het bedrijfsleven. Van een mkb-kapper en -hovenier tot grote afvalverwerkers en vertegenwoordigers uit de betonindustrie. Ondanks het verschil in grootte waren de ondernemers opvallend eensgezind.
Zo gaf het gros van de ondernemers het ondernemersklimaat een zesje. Maar ook bij de drukbezochte deelsessie over regelgeving en regeldruk klonk hetzelfde geluid: het boekje met spelregels is te dik. Vooral de optelsom van regels op lokaal, landelijk en Europees niveau valt de ondernemers zwaar. ‘We kunnen niet alles voorkomen’, klonk het. Beljaarts onderschreef dit geluid: ,,We hebben ons suf gereguleerd. Daarvoor zijn we een veilig land om in te ondernemen, maar dit heeft een keerzijde. Je kan wel met nieuwe wet 100 procent risico willen uitbannen, maar ten koste van wat?”
We hebben ons suf gereguleerd
Dirk Beljaarts Minister EZK
,,Ik maak me echt kwaad”, zo leidde een ondernemer een ander veel gevoeld sentiment in. ,,Terwijl ik me heb voorbereid om de zero-emissiezones, zijn er een paar struisvogels die hun kop in het zand steken.” Daarmee doelde hij op ondernemers die (nog) niet hebben ingespeeld op de veranderende uitstootregels die per 1 januari in veel gemeenten ingaan. ,,En dan hoor ik uit Den Haag naar deze groep: ‘We gaan het wel fixen’. Maar ik heb er tijd en geld in gestoken, mijn klanten zijn er blij mee. Blijf als overheid bij je punt.”
Een andere ondernemer herkende dit: ,,Ik heb drie ton geïnvesteerd om me voor te bereiden op nieuwe wetgeving voor single use plastic. En dan wordt die regel vijf voor twaalf geschrapt.” Volgens de ondernemers wordt het vertrouwen in de overheid op deze manier geschaad.
Lees ook: EZ-minister Beljaarts: 2 miljoen voor mkb-innovaties
Betrouwbare overheid helpt ondernemers
Ondernemers gaven nog meer aan waar zij in de praktijk tegenaan lopen, zoals bij de krapte op de arbeidsmarkt. Die vraagt volgens de deelnemers om arbeidsbesparende technologieën, nauwere samenwerking met onderwijsinstellingen en betere inzet van onbenut arbeidspotentieel. Bovendien benadrukten ondernemers dat (meer) werken moet lonen en dat zij meer (fiscale) ruimte moeten krijgen om personeel te binden, boeien en behouden. ,,Als ik mijn personeel een lunch willen aanbieden, betaal ik 80 procent toeslag”, zo gaf een van de ondernemers aan.
Als ik mijn personeel een lunch willen aanbieden, betaal ik 80 procent toeslag
Ondernemer
Daarnaast uitten ondernemers hun zorgen over het volle stroomnet. Dat zit verduurzaming en bedrijfsuitbreiding in de weg. Efficiënter gebruik van netcapaciteit en samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven zijn volgens ondernemers onmisbaar om dit probleem aan te pakken.
Een betrouwbare overheid met een langetermijnvisie is daarvoor essentieel, volgens de ondernemers. Een eerste opzet voor die visie is dus het Pact Ondernemingsklimaat. Beljaarts benadrukte dat het hele kabinet achter het pact zal staan. ,,We hebben waardevolle input ontvangen over de knelpunten, maar ook inspirerende voorbeelden van ondernemers die kansen zien en grijpen. Deze bijdragen helpen ons.”
Lees ook:
Bekijk hier de voorwaarden.