Nieuws Actueel

Onderwijs en praktijk hand in hand bij vakcollege

Bedrijfsbezoeken, een beroepenmarkt en meeloopdagen: het zijn een paar voorbeelden van de samenwerking tussen Vakcollege Eindhoven en het regionale bedrijfsleven.

Babette Margés | Foto: Jeroen Appels 21 december 2016

Vakcollege

De vmbo basis- en kaderschool aan de Geert Grootestraat leidt op tot beroepen in de techniek en zorg en welzijn. Dat in nauw overleg met bedrijven en instellingen uit de bouw- en interieurbranche, auto-industrie, installatietechniek, elektrotechniek, maakindustrie en zorgsector.

100 partners

Directeur Jacques Wilbers licht de werkwijze van de school toe: "Wij hebben een netwerk van bedrijven en organisaties binnen elke branche waarvoor we opleiden. In totaal zijn dat zo'n 100 partners. Deze partners hebben vanaf het eerste leerjaar invloed op het onderwijsaanbod. Die invloed groeit gestaag naarmate de opleiding vordert. Aan het einde komen werken en leren samen.''

Het vakcollege werkt nu vier jaar op deze manier en het krijgt positieve feedback vanuit bedrijven en instanties. "Bedrijven merken dat onze leerlingen heel praktijkgericht bezig zijn. Vanaf het eerste jaar krijgen ze 10 uur beroepspraktijk per week. We leren ze een professionele houding aan, maar ook praktische zaken in het kader van veiligheid, zoals het dragen van veiligheidsschoenen."

Ontwikkelingen in de markt

De aanpak van het Vakcollege vereist een doorlopende dialoog met het bedrijfsleven en zorginstanties. De school stelt zich als doel leerlingen te bekwamen in beroepen waar vraag naar is. Ze moeten dus bovenop de ontwikkelingen in de markt zitten.

In de hal van de school staan enkele creaties van pupillen, zoals een inventieve stoel en een katapultachtig werpsysteem. "We zijn trots op wat onze leerlingen maken. Hierdoor zijn ze zelf ook trots op zichzelf en dat is goed voor hun eigenwaarde. Daarvan krijgen ze energie die ze in het aanleren van het vakmanschap kunnen stoppen."

vakcollegeeindhoven.nl