Nieuws Actueel

Onderzoek: variabele energietarieven 7 procent hoger

De variabele energietarieven liggen momenteel gemiddeld 7 procent hoger dan aan het begin van het jaar, ondanks een btw-verlaging van 12 procentpunt, meldt de Vastelastenbond na onderzoek.

ANP 12 juli 2022

ANP120722071 1

De consumentenorganisatie onderzocht de tarieven van acht grote energieleveranciers. Daarbij werden de tarieven vergeleken op 1 januari van dit jaar met 1 juli, toen de btw-verlaging werd doorgevoerd. De btw op energie ging van 21 naar 9 procent.

De energieprijzen zijn het afgelopen halfjaar flink gestegen, mede door de oorlog in Oekraïne. Naar verwachting gaan de tarieven de komende tijd verder omhoog. "Steeds meer energiebedrijven kiezen ervoor om maandelijkse tariefwijzigingen door te voeren. Met de koude maanden in het vooruitzicht zullen honderdduizenden consumenten die nu al amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen maandelijks een nóg hogere energierekening voorgeschoteld krijgen", stelt de organisatie.

De overheidssteun loopt tot eind van dit jaar. Of de verlaging daarna nog verlengd wordt is niet bekend. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel tarief.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws