Nieuws Actueel

Onrecht op de werkvloer uitbannen

Henk Palte (62) is begaan met de wereld en met arbeiders. Met zijn bedrijf b2bSustainable brengt hij voor opdrachtgevers sociale misstanden in kaart.

Eduard Voorn | Foto: Frank de Roo 6 juli 2016

Henk palte 1065

1. Freelancen door ziekte,,Mijn vrouw werd in 2001 heel ziek. Mantelzorg en werk bleken niet te combineren. Ik besloot in dat jaar op freelancebasis opdrachten te gaan uitvoeren voor mijn toenmalige werkgever Intertek (leverancier van test-, inspectie- en certificeringsdiensten, red.). Door heel Europa controleerde ik of bijvoorbeeld cao's werden nageleefd en of de arbeidsomstandigheden in orde waren. In 2013 besloot ik deze werkzaamheden onder te brengen in het bedrijf b2bSustainable. Er werken acht mensen."

2. Leeftijd als voordeel,,Voor mijn opdrachtgevers speelt mijn leeftijd geen rol. Vanuit senioriteit kan ik juist goed onafhankelijk advies geven. Ik heb intussen zeker 1500 fabrieken in vijftien landen beoordeeld. Werken in en voor het sociale domein zit in mijn lichaam. Opdrachtgevers zien dat. Overigens is het goed voor je eigenwaarde om als 'oudere' te werken en zo een bijdrage te leveren aan een betere wereld."

3. Misstanden in Nederland,,Het uitbannen van misstanden bij de productie van artikelen die we dagelijks gebruiken is mijn doel. Ook in Nederland. Juist hier zelfs. Ik kan niet tegen onrecht als via schimmige uitzendconstructies oneerlijke concurrentie ontstaat, zoals in de glastuinbouw, vleesverwerking, transport- en schoonmaakbranche. Onze opdrachtgevers vragen de productieketen van begin tot einde in kaart te brengen. We controleren ook of onze aanbevelingen zijn uitgevoerd."

Henk Palte ging na de mulo werken. Hij volgde later een marketingopleiding en specialiseerde zich via trainingen en cursussen aan onder meer de Erasmus Universiteit in maatschappelijk verantwoord ondernemen.