Nieuws Actueel

Onverzekerde ondernemers in de problemen

De wateroverlast van 5 mei op het Spui brengt onverzekerde ondernemers in de problemen. Dunea en de gemeente zeggen hen echter zo goed mogelijk te helpen.

Angelique Mulders | Foto: ANP 10 juni 2016

Wateroverlast Den Haag

Enkele van de veertien ondernemers aan het Spui die op 5 mei plots werden getroffen door wateroverlast na een breuk in een transportleiding van waterbedrijf Dunea, stellen in (financiële) problemen te zijn geraakt. Het zou volgens de gemeente Den Haag en Dunea gaan om onverzekerde ondernemers.

De oorzaak van de breuk in de transportleiding - waarbij 2,5 miljoen liter water wegstroomde - is nog altijd onderwerp van onderzoek. De kapotte buis is door Dunea naar een onafhankelijke technisch expert gestuurd voor nadere studie. De uitkomst wordt over enkele weken verwacht. En in die lange wachttijd op de beantwoording van de schuldvraag lijkt 'em de kneep te zitten.

Inboedelverzekeraar

,,Wij vinden het enorm vervelend dat een deel van de gedupeerden nog in onzekerheid zit over de schadeafhandeling'', zegt Debbie Koorn van het duinwaterbedrijf. ,,Gelukkig hebben de meeste mensen een inboedelverzekeraar die de schade afwikkelt. Een deel is echter niet verzekerd en voor hen werken wij samen met een schade-expert, de gemeente Den Haag en onze verzekering aan een oplossing.''

Koorn geeft aan dat 'vooruitlopend op de uitkomst van ons technisch onderzoek naar de oorzaak inmiddels voorschotten zijn uitgekeerd aan onverzekerde klanten, bij wie schade is vastgesteld'.

De hoogte van een voorschot is gebaseerd op de vastgestelde schade. ,,Wij willen de ondernemers op deze manier alvast tegemoet komen'', aldus de woordvoerder van Dunea.

Qalanjo

De gemeente Den Haag heeft, zo meldt een woordvoerster vanuit het stadhuis, een paar onverzekerde Spui-detailisten bijgestaan 'waar dat kon'. ,,De Afrikaanse modewinkel Qalanjo hebben we in de buurt een alternatieve bedrijfsruimte aangeboden.'' Qalanjo was gevestigd op de begane grond in één van de twee panden, waarvan de bewoners 's avonds na de leidingbreuk niet terugmochten naar huis. Eerst moest de constructie bekeken worden. De dag erna werd het sein veilig weer afgegeven.