Bekijk de video:
De Ondernemer Vandaag: meld je ook aan!
Als eerste op de hoogte zijn (en blijven) van ontwikkelingen in de winkelstraat, consumentenprijzen en de effecten van inflatie? Meld je aan voor De Ondernemer Vandaag, de nieuwsbrief die op doordeweekse dagen rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan hier, via deze link: nieuwsbrief.
De schappen zijn zo goed als leeg, het licht is uit. De aanblik van de lege bakkerij in Kruiningen doet Arjan de Vlieger (52) pijn. Maar hij en zijn vrouw Colinda kónden niet anders dan hun vier zaken sluiten. ,,Twee jaar geleden was het nog 4000 euro, nu betalen we 21.000 euro per maand aan energiekosten. Dat is niet te behappen. Ik hoop dat ze wakker worden in Den Haag,” vertelt hij onder meer op de website van de Gelderlander.
Al een paar maanden zat het in hun hoofden maar op nieuwjaarsdag hakte familie De Vlieger de knoop door: de vier vestigingen in Kruiningen, Yerseke, Kapelle en Kamperland gaan per direct dicht. ,,De enige oplossing was stilzetten en wachten tot de energie- en gasprijzen normaal worden”, verklaart Arjan. ,,Er heeft een knoop in mijn maag gezeten. Want hoe moest ik het mijn vader vertellen? Die heeft zelf veertig jaar in het vak gezeten. Hij had het er zwaar mee. Mijn moeder ook, zij stond altijd in de winkel.”
Lees ook: Bakkers houden het zwaar ondanks dalende energieprijzen
De Vlieger baalt er van dat hij met zijn bedrijf nog geen tegemoetkoming in de energiekosten bij de overheid heeft kunnen aanvragen. Die is speciaal in de maak voor ondernemingen waarvan de energiekosten minstens 7 procent uitmaken van de totale omzet. Naar verwachting kan dat nog wel in het eerste kwartaal, maar voor De Gangmaker is dat dus te laat. ,,Mijn lasten lopen gewoon door”, zegt Arjan. ,,Dan kun je wel zeggen dat ik de prijzen moet verhogen maar als ik 1,65 voor een bolus vraag zie ik geen één klant meer in de winkel.”
Ik hoop dat ze ook in Den Haag gaan begrijpen dat ze dit ondernemers niet aan kunnen doen. Dat ze wakker worden. Niet alleen voor mij, maar voor alle middenstanders
De Gangmaker was de enige bakker in het dorp. Het nieuws is daar talk of the town. ,,Erg hè, van de bakker”, zegt een vrouw tegen een vriendin voor de deur van de slager, terwijl ze knikt naar de overkant van de straat. Ook Kruiningenaar Martin van Genderen vindt het zonde. ,,We houden van vers brood, dus gaan mijn vrouw en ik naar de bakker en niet zo snel naar de supermarkt. Zo moet je de ondernemers helpen. Nu zullen we moeten uitwijken naar Krabbendijke. Dat De Gangmaker sluit is heel triest, en ik denk dat er meer bedrijven zullen ‘gaan’ met deze prijzen.”
De Vlieger voelt zich gesteund door de honderden berichten die via internet tot hem kwamen. Ook op straat wordt hij aangesproken. ,,Gelukkig is er begrip voor ons besluit. Ik hoop dat ze ook in Den Haag gaan begrijpen dat ze dit ondernemers niet aan kunnen doen. Dat ze wakker worden. Niet alleen voor mij, maar voor alle middenstanders.”
Lees ook: Bakker Martin sluit vier van zijn Aelbers-winkels op één dag
De sluiting betekent ook dat de negen vaste personeelsleden zonder werk komen te zitten. De Vlieger wil hen wel helpen een andere werkgever te vinden. ,,Het liefst zou ik zien dat personeelsleden de bakkerij overnemen en er een mooi bloeiend bedrijf van maken. Twee jongens wilden dat al graag. Maar de prijzen stegen zo hard dat ik ze gezegd heb nog even te wachten. Dit was niet gezond.”
Dat er geen bakker meer huist in Kruiningen is wel een raar idee. De Vlieger alleen al heeft het vak 35 jaar bedreven. ,,Daarvoor zat mijn vader er in, die had het overgenomen van bakker Haring. En die weer van Dek. Het bedrijf is dus al plusminus honderd jaar oud. Ik hoef er zelf mijn leven niet meer van te bestaan maar er zitten jonge gasten genoeg in het bedrijf die er heel wat moois van hadden kunnen maken. Dat is wrang.”
Lees ook: Bakker Femke: 'Bakker, slager, groenteboer, daar kunnen mensen hun verhaal kwijt”