Nieuws Actueel

Mensen met een beperking aan de slag in lunchrestaurant ‘Happiness’

In het nieuwe bedrijfsrestaurant van Essent werken sinds dinsdag mensen met een beperking. Aan de kwaliteit van eten en bediening wordt niet getornd, schrijft BN/De Stem.

Bart Gotink | Foto: Olaf Smit 8 maart 2017

Restaurant Essent1107 3

Ze heeft een dag proefgedraaid, en nu mag ze vol aan de slag. Voor Roos van Dijk uit Nieuwkuijk is het spannend op de eerste dag, maar ze heeft er vooral zin in. Tosti’s maken, koffie zetten; ze moet het allemaal kunnen. Roos is een van de zeven mensen met een beperking die sinds gisteren werken in het bedrijfsrestaurant van Essent op het hoofdkantoor in Den Bosch. Het nieuwe restaurant, Happiness, is een samenwerking tussen de energieleverancier, cateraar Appél en zorginstelling Cello uit Vught.

En dat is best bijzonder, zegt Toine van der Pol, bestuurder bij Cello. "Onder meer op het stadhuis in Den Bosch en met In de Roos hebben we soortgelijke initiatieven. Maar het gebeurt vrijwel nooit bij een commercieel bedrijf." Het voordeel van het restaurant bij Essent is dat het ‘redelijk beschut’ is. Als het te druk is, kan uitgeweken worden naar het reguliere bedrijfsrestaurant, vertelt Van der Pol. Verder is het restaurant enkel voor medewerkers en zakenafspraken toegankelijk, zegt Patrick Lammers, directeur van Essent.

Opener sfeer

Met het lunchrestaurant wil Essent ‘middenin de maatschappij staan’. "Deze ontwapende mensen brengen bovendien een andere, opener sfeer", stelt Lammers. Het belang van dit soort dagbesteding moet niet worden onderschat, aldus Van der Pol. "Net als iedereen willen deze mensen een baantje of een opleiding. Er moet wel al interesse zijn voor werk in de horeca. Zo’n horecapunt mag dan ook een vorm van zorg zijn, er moet gewoon kwaliteit geleverd worden. Anders komen mensen niet terug."

Roos van Dijk heeft een cursus horeca en hygiëne gevolgd voor ze hier van start ging. Ze heeft al ervaring door haar werk in wijkcentrum De Schalm. Of het werk moeilijk is? "Het maken van de tosti’s niet. Maar verder ben ik ook nog maar één dag hier."

Deze ontwapenende mensen brengen een andere, opener sfeer

Essent-directeur Patrick Lammers