Nieuws Actueel

Ook ondernemers zijn voor een autovrije Rijnstraat

Op z'n vroegst in het najaar worden er verbeteringen doorgevoerd in de Rijnstraat in Woerden. Om welke aanpassingen het gaat, is nog niet duidelijk. Tijdens een bijeenkomst gisteravond konden ondernemers en bewoners kiezen uit drie varianten. Dat meldt het AD.

Femke Rodenburg 30 maart 2016

Dordtrecht betaald parkeren binnenstad

In het Klooster kwamen gisteravond zo'n zeventig Woerdenaren bijeen om mee te praten over de Rijnstraat. Onder hen vooral ondernemers in en bewoners van de binnenstad. Zij droegen uiteenlopende oplossingen aan voor de winkelstraat. Want dat er iets moet gebeuren in de vorig jaar heringerichte straat is duidelijk.

"Het is nu een klerezooi", volgens een ondernemer. Hoewel de cijfers aangeven dat er sindsdien minder auto's parkeren en rijden, is de beleving van veel gebruikers anders. De gemeente heeft daarom nieuwe varianten ontwikkeld.

ZakpalenUit een peiling onder inwoners eerder dit jaar bleek dat driekwart van de stemmen uitging naar het volledig afsluiten met zakpalen. Ook gisteravond, toen de aanwezigen met stickers hun voorkeur mochten aangeven, bleek een meerderheid voor het weren van de auto. De eerste variant, waarbij de Rijnstraat alleen nog voetgangersgebied is, kreeg 8 stemmen. De tweede variant, waarbij zowel voetgangers als fietsers welkom zijn, kon op 26 stemmen rekenen. Het selectief afsluiten van de Rijnstraat voor auto's, bijvoorbeeld tijdens (drukke) winkeltijden, was bij 25 stemmers favoriet.

Laden en lossenOpvallend is dat uit een eigen enquête van het Stadshart ook blijkt dat een meerderheid van de winkeliers inmiddels openstaat voor het afsluiten van de Rijnstraat. "Wel moeten er goede afspraken worden gemaakt over waar en wanneer laden en lossen is toegestaan", denkt wethouder Tymon de Weger.

In mei bespreekt de raad de Rijnstraat, zodat er dit najaar actie ondernomen kan worden. De Weger: "Maar het kan ook langer duren."