Nieuws Actueel

Oosterbeekse Ellen van Hierden leidt Artra en Trecens

Ze stoomt per jaar 6000 studenten klaar voor een baan als recruiter. Toen Ellen van Hierden uit Oosterbeek in 1990 zelf begon als intercedent bij Start in Dieren had ze 'de ballen verstand' van wat ze deed. Dat schrijft de Gelderlander.

Suzanne de Winter | Foto: Marina Popova 7 februari 2017

Ellen van Hierden

'Gelukkig, geen vragen over hoe ik het moederschap combineer met mijn werk", zegt Ellen van Hierden (50) na afloop. Bedoeld of onbedoeld een geestige opmerking; de Oosterbeekse is een deskundige op het gebied van de flexibele arbeidsmarkt.

Ingewikkeld arbeidsrecht

Twintig jaar geleden zette Van Hierden Trecens op, een training- en adviesbureau voor managers en commercieel personeel. Vijf jaar geleden nam ze Artra over, een gerenommeerd opleidingsinstituut voor de flexbranche. "Het arbeidsrecht is heel ingewikkeld geworden. Ook voor de mensen die het snappen, en wij snappen het hier écht."

Overname concurrent

Dat ze haar concurrent Artra kon overnemen, was geweldig, zegt ze. Met dank aan de crisis, die haar na 'een spectaculair goed jaar' in 2009 bijna de kop kostte. "We werkten veel voor banken en ineens was ik 70 procent van mijn portefeuille kwijt. We doen het zelf wel, zeiden klanten voor wie ik de trainingen deed."

Match made in heaven

Acht van de veertien medewerkers moesten vertrekken bij Trecens. "Vreselijk, maar zo konden we twee jaar door ondanks de economie. In 2011 kreeg ik de kans om Artra te kopen. Dat bedrijf stond er niet goed voor, maar ik wilde het meteen hebben. Beide bedrijven zijn namelijk een match made in heaven."

Randstad

Van Hierden werkt vanuit een kantoorvilla in Oosterbeek. "We hebben sinds kort een kantoor in Amsterdam, maar ik hoef niet zonodig helemaal naar de Randstad. Je bent ook zo in Oosterbeek, geen files, en de vrouwen die hier werken, kunnen 's avonds veilig naar hun auto."

De ballen verstand

De landelijke verkiezing van de Intercedent van het Jaar is bedacht door Van Hierden. Toen ze rond 1990 begon bij een vestiging van Start in Dieren had ze 'de ballen verstand' van de uitzendbranche. "'Wil je naar een klant', vroeg mijn baas. Dat wilde ik wel. Dus daar ging ik, met een koffer vol folders naar ABN, waar ik mezelf naar binnen gekletst had. Daar bleek ik goed in te zijn, net als in mensen aan werk helpen."

Twee jaar later was ze met 24 jaar de jongste vestigingsmanager bij Start. Ze moest er uiteindelijk vertrekken door 'een gebrek aan tact'. Dat was geen reden tot paniek; ze verveelde zich toch al.

Lees verder onder de foto

Verveling

Van Hierden groeide op in Laag Soeren. Haar vader had een drukkerij in Eerbeek, die nu geleid wordt door haar tweelingbroer . Als kind sportte ze veel, op het maniakale af. "Ik ben verwend opgegroeid. Mijn moeder bracht me na het zwemmen nog naar ballet en daarna stond mijn eten klaar." Ze was klein van stuk. "In havo 3 kon ik nog door voor een 12-jarige, maar ik was retefanatiek. Ik wilde altijd winnen."

Totdat de verveling toesloeg. "Ik deed een handstand op de balk en dacht: wat doe ik hier? Ik ben meteen gestopt en weggelopen. Het is altijd alles of niets."

Handstandmomentje

Van Hierden deed de pabo. Toen zich tijdens die studie weer een 'handstandmomentje' voordeed, zei haar moeder dat ze wel íets af moest maken. "Ik heb voor en na Start in het speciaal onderwijs gewerkt. Geweldig werk. We bedachten iets geks en probeerden dat uit in de klas. Werkte het niet, dan verzon ik ter plekke iets anders. Veel van geleerd." Met een vriendin begon ze Trecens. "Jut en jul op oorlogspad waren we. Het werkte. Er was vraag naar onze bedrijfstrainingen. In 2008 kocht ik mijn partner uit."

Het roer om

Zo'n 6.000 studenten per jaar worden door Artra opgeleid tot recruiter, met behulp van de e-learningprogramma's die Van Hierden heeft ontwikkeld. Ze is trots op de samenwerking met het UWV die vouchers uitgeeft waarmee je je bij Artra kunt omscholen tot intercedent, een branche waar veel werk in is en waar je ook later in je leven nog aan kunt beginnen. Precies wat ze haar drie puberzonen ook bijbrengt, zegt ze, dat het roer op elk moment om kan, 'als je maar wilt'.

Paspoort

Ellen van Hierden, (50)

Deed de pabo en de opleiding orthopedagogiek

Eigenaar van Artra en Trecens in Oosterbeek, dat 15 vaste medewerkers heeft en 50 freelancers.

Zette in 2015 de Hogeschool voor Recruitment op.

Woont samen en heeft drie zonen. Houdt van reizen, kunst en lezen.

Gerelateerde artikelen

Recruitment doe je samen5 trends in recruitment in 2017