Nieuws Actueel
Open dag boerderijen Week van de Akkerbouw
Open huis boerenbedrijven op Schouwen wordt steeds populairder. Culinaire hapjes en leuke kinderactiviteiten trekken veel volk.

"Hier doen we het voor", glundert akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee. "Onze open dagen worden steeds drukker", bevestigt boer Jan Stouten uit Oosterland. "En dat is omdat de consument wil weten waar zijn eten vandaan komt."
Vergeten aardappelHet valt zaterdagmiddag om twee uur niet mee een parkeerplaats te vinden bij de Willemshoeve aan de Gouweveerseweg. Kinderen staan in de rij voor een ponyritje en het publiek dromt samen voor de infostands van het mechanisatiebedrijf, de installateur en vooral bij die van Koopmans Blauwe, het bijna uitgestorven Schouwse aardappeltje. De koks Nando van As en Joey van Mourik van restaurant De Vierbannen hebben hun fantasie losgelaten op de bijna vergeten pieper.
"We hebben een zure crème , waarin een gegrild krokantje is gestoken", vertelt Van Mourik. "We hebben ze ook geconfijt in varkensvet en dat in een curry van zeekraal. En tenslotte hebben we een paar frietjes met zout van zeekraal." De drie gerechtjes worden bij elkaar geserveerd in een kom. Het gebodene krijgt geen kans koud te worden.
Lees verder onder de afbeelding
CichoreiBoer Kees Hanse, die studenten van de agrarische school heeft ingehuurd om het publiek langs zijn gewassen te leiden, vertelt enthousiast over cichorei dat weer in opmars is. "Het areaal is in korte tijd gegroeid van 100 naar 4.000 hectare in Nederland. Ze maken er tegenwoordig innuline van; een stof die vet en zoet vervangt. Het geeft smaak maar bevat geen calorieën. Het is nog een beetje duur, maar de industrie gebruikt het al in de halvarine Goede Start van Blue Band en in Unox Bierbommetjes. Die zijn lekker vet, maar je wordt er niet dik van."
Van akker naar bakkerOok bij akkerbouwer Jan Stouten langs de zeedijk in Oosterland valt het niet mee de auto kwijt te raken. Hier ruikt het naar versgebakken koekjes. Kinderen kneden het deeg en brengen het naar een paar meiden die de koekjes in mini-ovens afbakken. Stouten: "Van akker naar bakker, is vandaag het thema. Maar de bakker slaapt", voegt hij er eerlijkheidshalve aan toe. En dat klopt; bakker Bouman heeft de nacht doorgewerkt en zette daarom zijn personeel in de kraam.
Op Stoutens erf staan onder andere een dorsmachine uit 1930 en een graanmolentje uit 1913; alles machinaal en met riemen aangedreven. Ernaast een grote, glimmend gele combine van 350.000 euro. Stouten kijkt tevreden rond. "Onze open dagen worden steeds drukker. En dat is omdat de consument wil weten waar zijn eten vandaan komt."
Zaterdag was de laatste dag van de Week van de Akkerbouw, het initiatief van de Brancheorganisatie Akkerbouw. Acht Zeeuwse landbouwbedrijven zetten hun deuren open voor het publiek.
Gerelateerd artikel: