Nieuws Actueel

Opening Deventer Stadsbrouwerij: Mmm, die geur van hop en mout

Na vijf jaar hard werken gaat op vrijdagavond 8 spril de droom van de mannen van DAVO Bieren in vervulling: de Deventer Stadsbrouwerij.

Eric Bosman | Foto: Ronald Hissink 8 april 2016

Bier 35

In de voormalige machinefabriek van molenmakerij Ten Zijthoff bepalen twee gistingstanks het gezicht van de nieuwe onderneming. Beide tanks zijn goed voor de productie van elk 1200 liter gerstenat. ,,We brouwen er nu al vier eigen bieren. Op termijn zullen dat er acht zijn'', blikt hoofdbrouwer Arnoud Pijpker vooruit.

,,Ik kan hier alles mee brouwen wat ik wil. Van een Weizen tot een stout en een quadrupel'', sprankelen de ogen van de 34-jarige Deventenaar. Het is de kroon op het werk nadat in 2011 in de keuken van Pijpker het eerste begin was gelegd. ,,Van zestig liter- pannetjes naar een kleine brouwerij. Fantastisch.''

VriendenDAVO Bieren wordt geleid door vier vrienden. Naast Pijpker zijn algemeen manager Frits Lutgerink (53), bedrijfsleider Marijn Kroon (32) en administrateur Jos Schmitz (34) verantwoordelijk voor de onderneming die door crowdfunding tot stand is gekomen.

Het brouweiland staat op een centrale plek in het pand. ,,Daar hebben we bewust voor gekozen. Gasten komen direct oog in oog te staan met het brouwproces en kunnen er een kijkje nemen. Bezoekers maken zo direct onderdeel uit van het brouwersgevoel'', legt architect Kor Zijnstra uit. ,,Meer dan de helft van het geïnvesteerde geld is in de brouwerij en de nieuwe gevel gestoken. De potentie is heel groot, dat voel je aan alles.''

WinkeltjeNaast het proeflokaal en de brouwerij is een winkeltje verrezen waar biergerelateerde producten worden verkocht. Een kleine keuken en een flink terras met dito grasperk completeren de bezienswaardigheid, waar ook rondleidingen en proeverijen worden gegeven.

Schmitz: ,,We serveren twaalf bieren van de tap waaronder een pilsener. Vier daarvan hebben we zelf gebrouwen, onder de overige taps komen speciaalbieren van meest kleine brouwerijen te staan.''

BrouwselsIedere zondag gaat Pijpker aan de slag met zijn brouwsels. ,,Om acht uur begin ik. Als de eerste klanten om twaalf uur binnenkomen dan ruiken ze direct de hop en de mout.''

Het goed doordachte concept heeft ook een milieuvriendelijk tintje gekregen. Pijpker: ,,Het restant van de granen, de bierbostel, wordt door een keuterboer uit Terwolde afgehaald. Die voert er straks zijn acht varkens mee.''

Om zeven uur vanavond openen de deuren van de Deventer Stadsbrouwerij en Proeflokaal aan de Sluisstraat 6.

Nieuwe DAVO-bieren

Naast de al bekende DAVO Surfale en DAVO Tripel met een alcoholpercentage van respectievelijk 6,4 en 8,5 procent, lanceert DAVO vanavond twee nieuwe eigen bieren. ,,De namen maken we dan bekend.''

Het gaat om een IPA, een stevig gehopt zwaarder blond bier met 7,5 % alcohol en een donker biertje van 7,5% dat het midden houdt tussen een stout en een dubbel.

Bedrijfsleider Marijn Kroon: ,,De IPA heeft een caramelmoutige geur en smaak. Hoe ons donkere biertje smaakt? Tja. Laat ik onze brouwer maar citeren: 'Wat ie in de geur belooft, maakt ie in de smaak waar'.''