Nieuws Actueel

Operatie 'haal terug' is stevig doorbijten

Uitbaters van snoepautomaten wisten direct wat hen te doen stond toen dinsdag een stukje plastic was ontdekt in een Duitse Snickers - geproduceerd in Veghel. Terughalen die hele handel. Een hele operatie als je zoals exploitant Vending@Work 2300 automaten hebt, verspreid over Nederland, meldt het AD

Bonnie Kerstens 25 februari 2016

Mars lopende band fabriek

,,Ja, het is nogal een klus," geeft accountmanager Jan-Willem Brouwer van Vending@Work, een van de grootste exploitanten van Nederland, meteen toe. ,,Maar met wat extra hulp moet het lukken." Om de hele terugroepactie te laten slagen, zijn dinsdagavond meteen 25 controleurs opgetrommeld en werd een callcenter ingeschakeld om de ruim duizend bedrijven en instellingen waar een snoepautomaat staat, te informeren. Hard nodig, want de telefoon op het hoofdkantoor in Nieuwegein stond de hele dag roodgloeiend.

Serienummer

Een van de werknemers die verantwoordelijk is voor de controle van de chocoladerepen is Sjoerd van Gent. Hij vult en controleert al ruim 4 jaar automaten, maar een terugroepactie had hij nog nooit meegemaakt. De 29-jarige Eemnesser is een van de 25 controleurs die woensdagmorgen vroeg op pad is gestuurd. In één dag probeert hij zo veel mogelijk machines te controleren. De aanwezige repen worden handmatig, en een voor een gecontroleerd op datum en serienummer. Manager Jan Willem Brouwer hoopt aan het eind van de week dat zijn team alle automaten heeft gecontroleerd. Doorwerken dus.

Een van de bedrijven die Sjoerd op zijn ronde aandoet, is stadsdeelkantoor Haagse Hout in Den Haag. Als hij binnenkomt om de automaat te controleren, zit er net een stel Haagse stadswachters te genieten van een kopje koffie. Zij zien de ernst van de situatie niet zo in. ,,Ik heb ook wel eens een stukje plastic in mijn bak gehakt gevonden. Niks aan de hand toch? Ik heb het verwijderd, en de volgende dag gewoon weer een nieuwe bak gehaald. Je kan best wat hebben als mens," vertelt Eriëla. Ook haar collega Robert heeft er weinig moeite mee. Terwijl zijn collega's toekijken, eet hij rustig zijn net gekochte Snickers op.

,,Ik maak tijdens mijn werk op straat wel gevaarlijkere dingen mee," aldus de Hagenees.

Zakje brood

Sjoerd is zelf ook niet huiverig voor een stukje plastic. ,,Ik denk niet dat je er dood aan kan gaan. Maar het is gewoon goed om geen enkel risico te nemen. Je wilt niet dat iemand stikt." Gelukkig liep hij sowieso al weinig risico: ,,Als je elke dag met al die chocola rondrijdt, dan kan je op een gegeven moment geen Mars of Snickers meer zien. Ik ben tussen de middag hartstikke gelukkig met mijn zakje brood."