Nieuws Actueel

Ophokplicht in heel het land uit angst voor vogelgriep

In heel Nederland is gisteren een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild, meldt het AD.

ANP | Foto: ANP/ Bas Czerwinski 10 november 2016

Ophokplicht pluimvee

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte de maatregel bekend. Die wordt volgens Van Dam uit voorzorg genomen omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen.

Onderzoek

In Duitsland geldt de ophokplicht in delen van het land. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Mogelijk hadden die ook deze zogeheten hoogpathogene vogelgriep. Deze dieren worden verder onderzocht.

Verhoogd risico

De ophok- en afschermplicht moet voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. Volgens experts is op dit moment sprake van een aanzienlijk verhoogd risico voor de pluimveesector. Van Dam roept de bedrijven ook op extra hygiënemaatregelen te nemen, zoals het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers. De bedrijven moeten alert zijn op symptomen van de vogelgriep bij hun pluimvee.

Eind 2014 is in Nederland voor het laatst een landelijke ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Die duurde tot begin 2015.

Advies

Meerdere dode wilde watervogels op dezelfde plek kan wijzen op vogelgriep. Dit kan worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het advies is de dode wilde watervogels niet aan te raken. Hoewel er volgens Van Dam geen aanwijzingen zijn dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, is dat ook niet geheel uit te sluiten.

Van Dam heeft het Erasmus Medisch Centrum gevraagd dit najaar een aantal soorten wilde watervogels in de gaten te houden. De hoop is dat dit extrainformatie oplevert over de verspreiding van het H5N8-virus binnen de watervogelpopulatie.

Gerelateerde artikelen:Pluimveesector vreest opkomst Oekraïense plofkippenkeizerBiologisch boeren uit idealisme