Nieuws Actueel

Opleidingsbedrijf Spa Groep helpt vuilnismannen en straatvegers aan diploma

Vuilnismannen en straatvegers hebben een volwaardig beroep, waar een erkende mbo-opleiding bij hoort, vindt Ronald Ravesteijn. Met zijn opleidingsbedrijf Spa Groep in Bodegraven zette hij de Ambor Vakschool op (Afval, Milieu en Beheer Openbare Ruimte).

Bert van den Hoogen | Foto: Peter Franken 6 april 2017

Ambor

Waaraan herken ik een gediplomeerde vuilnisman of straatveger?

"Een gediplomeerde straatveger beoordeelt als beheerder van een openbare ruimte wat er op een bedrijvenpark aan onderhoud nodig is. Hij kan beeldplannen begrijpen en mensen aanspreken op hun gedrag. En de medewerker van een milieustraat kan soorten afval herkennen en afvalbrengers helpen."

Dus de opleiding is vooral bedoeld voor buitendienstmedewerkers van gemeenten?

"Onze klanten zijn voornamelijk overheids- en semioverheidsinstellingen, maar de branche bestaat voor een groot deel uit commerciële bedrijven. Vooral door de specialisaties op mbo-niveau 2 is de opleiding ook interessant voor medewerkers van deze bedrijven. Denk aan de bediening van knipmachines."

Waarom moet een afvalverwerkingsbedrijf medewerkers met zo'n diploma aannemen?

"Gediplomeerde medewerkers zijn meer betrokken. Ze komen met onderbouwde suggesties tot verbetering. Daardoor stijgt het niveau van de organisatie. De branche kent nog geen keurmerk of certificering, maar ik denk dat die er binnenkort wel komt. Dan heb je gediplomeerd personeel nodig."

Hoe is de Spa Groep tot deze opleiding gekomen?

"Doordat we gepecialiseerd zijn in deze branche, weten we wat er in de praktijk nodig is en welke ontwikkelingen er spelen. Wij bespreken dat met onze klanten in kennisgroepen. Denk aan software voor optimale rijroutes van vuilniswagens. Wij denken dan meteen aan de gevolgen voor de chauffeur en hoe we dat in de opleiding kunnen meenemen."

Gediplomeerde medewerkers zijn meer betrokken. Ze komen met onderbouwde suggesties tot verbetering.