Nieuws Actueel

Opnieuw heisa over topsalaris

Bij havenbedrijf Zeeland Seaports klinkt intern gemor over de ongeveer 220.000 euro die interim-directeur Jan Lagasse gaat verdienen als hij per 1 mei een vast contract krijgt. Dat is boven de grens die de Wet Normering Topinkomens (WNT) stelt.

Frank Balkenende (PZC) 19 februari 2016

Bonustopbestuurder1065

Na het tumult over een forse loonsverhoging van Delta-directeur Arnoud Kamerbeek, ontvlamt nu de discussie over het loon van de per 1 mei te benoemen algemeen directeur van Zeeland Seaports. Het voorgestelde salaris ligt royaal boven de WNT-norm. Sinds 1 januari van dit jaar mogen de salarissen van topbestuurders van bedrijven met publieke aandeelhouders niet hoger zijn dan 179.000 euro. Echter niet alle sectoren vallen onder de WNT. Volgens voorzitter Roelf de Boer van de Raad van Commissarissen geldt de WNT niet voor Zeeland Seaports.

Hij bevestigt dat er een voorstel circuleert om Lagasse per 1 mei aan te stellen als algemeen directeur. Over het voorgestelde salaris wil hij nog niks kwijt. Gisteren kwam het voorstel aan de orde in de Ondernemingsraad van ZSP, maar die nam nog geen standpunt in. Lagasse is per 1 april 2014 interim-directeur. Hij verdient nu ook al meer dan twee ton. De provincie en de gemeenten Borsele, Terneuzen en Vlissingen vormen de aandeelhouders van Zeeland Seaports. President-commissaris De Boer ‘hoort straks wel wat de aandeelhouders vinden van de voorgestelde bezoldiging van Lagasse’. De PvdA in Provinciale Staten hekelde vorig jaar al ‘het exorbitant hoge salaris’ van Lagasse. De SGP-fractie in Borsele heeft het college van B en W deze week vragen gesteld over de salarissen van topbestuurders, onder meer bij Zeeland Seaports. Aanleiding vormt de rel rond de beloning van Delta-topman Kamerbeek.