Nieuws Actueel
Opnieuw trots op Fahrenheitstraat
Nog vóór de opening vallen de splinternieuwe kiosken in de Fahrenheitstraat al in de smaak. ,,De straat is nu af", zeggen de ondernemers uit de straat tegen het AD.

Eerlijk is eerlijk: in de verder geheel gerenoveerde Fahrenheitstraat, hartje Bomenbuurt en op steenworp afstand van de Haagse Vogelwijk, steken de viswagen, groentekraam en notenbar ietwat ouderwets af. Dat ze nodig aan vervanging toe zijn, erkenden ondernemers Jan en Remy Otten van Jan Otten Groenten en Fruit vier jaar geleden al. ,,Nog vóór de opknapbeurt van de straat - uitgevoerd door Den Haag - dienden we een plan in", vertelt Jan (58). ,,De gemeente had ons gevraagd mee te denken over hoe onze kiosken positief konden bijdragen aan vernieuwingen in de straat", vult zoon Remy (29) aan. ,,Met de vishandelaar en eigenaar van de noten- en loempia-kraam hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Om meer eenheid te creëren én het Abeelplein beter tot haar recht te laten komen, zetten we plannen voor moderne kramen op papier. Een architect heeft onze ontwerpen vervolgens uitgewerkt."
Heel wat jaren zijn sinds de presentatie van de eerste tekeningen inmiddels verstreken ('Het contact met de gemeente verliep hier en daar wat stroef'), maar nu zijn toch écht drie miniwinkeltjes in de Fahrenheitstraat verrezen. Vooralsnog staan de 'huisjes' van hout (want: Bomenbuurt) met metaal-glazen daken náást de huidige kramen. Tot half februari worden de nieuwe aanwinsten van binnen voorzien van onder meer verlichting, keukens, koelingen en vitrines. Daarna kunnen eindelijk de haringen, komkommers, bananen, noten en loempia's vanuit de nieuwe kiosken worden verkocht.
Opknapbeurt
Om het winkelgebied Fahrenheit-straat, Thomsonlaan en Thomsonplein aantrekkelijk te houden, werd eind 2014, begin 2015 onder meer nieuwe bestrating, extra groen en moderne verlichting aangebracht. Asfalt verdween, gekleurde tegels kwamen er voor in de plaats. Ook de stoepen werden verbreed, zodat winkeliers meer uitstalruimte zouden krijgen. ,,De aanpak is mogelijk gemaakt met Europese subsidie", zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. ,,In het kader van dit project zijn ook andere winkelgebieden aangepakt, waaronder de Reinkenstraat, Theresiastraat en de Prins Hendrikstraat."
Met de door de ondernemers zelf ontworpen én gefinancierde kiosken is de gemeente heel blij. ,,Het straatbeeld wordt mede door de nieuwe kramen sterk verbeterd", vertelt de woordvoerder. ,,Levendige handel in een aantrekkelijke buitenruimte zorgt voor meer reuring en dynamiek, waardoor de buurt aantrekkelijker wordt."
Aanspreekpunt
Op 18 februari opent een nog nader te bepalen wethouder de moderne kramen. Vanaf dat moment is 'de nieuwe Fahrenheitstraat' helemaal af, vindt ook Nico Koemans. Hij is eigenaar van Koemans Snacks en Broodjes en voor winkeliers in de straat het aanspreekpunt. ,,De aanloop in de Fahrenheitstraat was altijd al goed, maar het wordt drukker en drukker", weet hij. ,,De dorpse uitstraling, die vanwege de brede straten, de ingevoerde 30 kilometerzone en het steeds meer zichtbaar wordende centrale pleintje, spreekt het winkelend publiek aan. Steeds vaker hoor ik van Hagenaars uit andere wijken dan de Vogelwijk en Bomenbuurt dat ze hier naartoe komen om te winkelen. Winkeliers zijn al net zo enthousiast. Stonden een paar jaar geleden nog tien panden leeg, nu staan ze in de rij om zich hier te kunnen vestigen."
In de Fahrenheitstraat, met de lokale groenteboer en de bakker, maar ook met landelijke ketens als Albert Heijn, Spar en Zeeman, is er net als in de binnenstad voor ieder wat wils. Koemans ,,Maar er is één groot verschil: de ondernemers in deze winkelstraat staan heel dicht bij hun klanten. Die persoonlijke benadering spreekt mensen aan."
Remy Otten knikt bevestigend. ,,Ik loop vaak even met iemand mee om zijn of haar tasje fruit en groente naar de auto te brengen. En van een groot deel van onze oudere klanten hebben we de pincode, zodat we ze kunnen helpen met afrekenen."
Wennen
Het dorpsgevoel zal nog meer ontstaan als over een paar weken de oude viswagen en groente- en notenkiosken uit het straatbeeld zijn verdwenen, meent vishandelaar Piet Kleinee (67). ,,De vernieuwde kiosken staan wat verder uit elkaar, in een driehoek en met de ingangen naar elkaar toe", legt de overbuurman van de Otten's uit. ,,In het midden ontstaat daardoor een gezellig pleintje, waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten."
De ras-ondernemer kan niet wachten tot hij zijn nieuwe werkplek kan betreden. ,,Hoewel ik ook een beetje zal moeten wennen", bekent hij. Veertig jaar geleden begon de ondernemer in de Fahrenheitstraat, met visverkoop vanuit een bakfiets. Daarna kocht hij een ander karretje. ,,Uiteindelijk betrad ik deze verkoopwagen. Het pakhuis aan de Zeesluisweg in Scheveningen, waar ik mijn visvoorraad bewaar, heb ik straks niet meer nodig. In de nieuwe kiosk heb ik de ruimte om zelf mijn voorraad koel te houden. En gebruik maken van het toilet van de buurman? Dat is zo meteen verleden tijd."
Ook vader en zoon Otten staan te popelen hun luxe werkplek in gebruik te nemen. Maar de 'verhuizing' brengt niet alléén vreugde met zich mee. Jan: ,,Ik nam de huidige kraam achttien jaar geleden over, na mijn hele leven op de markt te hebben gestaan. Achttien jaar! Het voelt een beetje als mijn huisje."
Dan valt hij stil. Tranen verschijnen in de ogen die tot nu toe twinkelden. ,,Natuurlijk, ik weet wat ik er voor terug krijg. Maar het is niet makkelijk om mijn oude vertrouwde plekje achter mij te laten."
Bulldozer
Als straks de bulldozer komt, kijkt vader Otten de andere kant op, heeft hij besloten. ,,Ik hoef daar geen getuige van te zijn." Een traan rolt nu over zijn wang. ,,De nieuwe kiosken hebben een hoop tijd, energie en geld gekost. Ik weet niet hoe lang ik hier zelf nog sta, maar mijn zoon en waarschijnlijk de generaties na hem, gaan hier hun leven lang plezier aan beleven."
Dan verschijnt opnieuw die twinkeling in zijn ogen. ,,Daar doen we het voor!"
In haar nota Markten, Straathandel en Kiosken 2016-2021 moedigt de gemeente losse kraampjes in Den Haag aan. Met kraampjes her en der, waar je bijvoorbeeld een patatje, portie vis of bos bloemen kunt kopen, wil het stadsbestuur Den Haag en haar winkelstraten levendiger maken.
Standplaatsen en kiosken moeten staan op strategische plekken, ruime openingstijden hebben en er goed uit zien, staat onder meer in de nota. De nieuwe kramen in de Fahrenheitstraat, ontworpen en gefinancierd door de ondernemers zelf, zijn volgens een woordvoerder van Den Haag 'een goed voorbeeld van hoe een mooie Haagse kiosk er uit kan zien.'
Binnenkort informeert het college de raad over de voortgang van de nota Markten, Straathandel en Kiosken. ,,Daarin wordt het gebruik van de 'voorbeeldkiosken' in de Fahrenheitstraat meegenomen", aldus de gemeentewoordvoerder.