Nieuws Actueel

Oprichtsters van Het Ambachtshuis vertellen waarom ambacht weer sexy is

Ze zijn wel klaar achter de pc. En willen lekker met hun handen werken. Glazenier of edelsmid worden ze, na een opleiding via Het Ambachtshuis. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Peter Scholtes | Foto's: Bram Kahmann/FotoMeulenhof, Kees Martens 26 januari 2018

010 GOV1 QU 20180126 WED02 00 orig 1

Het ambacht is weer sexy. ,,Het past in deze tijd van aandacht voor zingeving, duurzaamheid en het vinden van een betere balans tussen werk en privé door dingen te doen die je leuk vindt", verklaart Karin Vos (rechts op de foto).

Samen met Liesbeth Neef (links op de foto) richtte ze vier jaar geleden Het Ambachtshuis Brabant op in Eindhoven. In Tilburg en Den Bosch zijn vestigingen gevolgd en ook in West-Brabant is Het Ambachtshuis actief.

Lees ook: Bakimperium van Robèrt van Beckhoven (Heel Holland Bakt) pakt oud ambacht op

Jongeren

Het Ambachtshuis richtte zich in eerste instantie op jongeren die de boot misten op een reguliere opleiding. De theorie was hen te machtig. ,,Terwijl ze het wel in zich hadden om een goede vakman- of vrouw te worden. Via de praktijk konden ze alsnog worden opgeleid."

Alle leeftijden

Tot verbazing van de oprichters bleek en blijkt de doelgroep voor Het Ambachtshuis veel ruimer te zijn. Mensen van alle leeftijden die zonder werk zijn geraakt worden onder meer via UWV en gemeenten binnengeleid. Hobbyisten die het vak beter onder de knie willen krijgen, staan aan de deur. Outplacementbureaus melden zich met kandidaten voor een omscholing.

Roer

,,En mensen die het roer omgooien. Die zeggen: Ik heb het wel gehad met mijn werk achter de pc, ik heb eigenlijk altijd al iets met mijn handen willen doen. We zien mensen die na een burn-out niet terug willen naar hun baan met veel stress. Met de handen werken is voor hen haast therapeutisch. We krijgen mensen binnen die korter gaan werken in hun reguliere baan en die willen aanvullen met hun hobby."

Uitblinkende vakmannen en -vrouwen

Het Ambachtshuis heeft zijn netwerk van vakmensen zien uitdijen tot meer dan 400. Uitblinkende vakmannen en -vrouwen doceren hun vak aan de nieuwelingen. Bijvoorbeeld een-op-een in een meester-en-gezelconstructie, via vakcursussen en steeds meer ook in een vakopleiding voor een grotere groep. Het Ambachtshuis organiseert vakopleidingen voor meubelstoffeerder, meubelmaker, lederen tassen maken, edelsmid, glazenier, klusvrouw/ man, fietstechnicus en nagelstylist.

Lees ook: Fitte werknemers zorgen voor een blije werkgever

Toenemende belangstelling

Voor zo'n complete vakopleiding dicht bij huis is toenemende belangstelling. Meer dan 100 ambachten kunnen worden geleerd. Van bakker en slager tot houtbewerker en fietstechnicus. ,,Als je er maar je boterham mee kunt verdienen." Neef en Vos willen de samenwerking met zowel scholen als bedrijven op een hoger plan brengen. ,,Scholen kunnen kinderen warm maken voor het vakmanschap. Door ze te laten zien dat je ook vanuit de praktijk een vak kunt leren."

Linkerhanden

Met bedrijven in de bouw heeft Het Ambachtshuis al een samenwerkingsverband. Kandidaten voor een vak in de metaal worden doorverwezen naar de bedrijfsopleidingen van het Brainport Industries College.

In andere bedrijfstakken ziet Het Ambachtshuis een rol voor zich weggelegd bij een deel van de scholing voor nieuwe medewerkers of bijscholing van bestaand personeel. Vos: ,,Voor bijvoorbeeld medewerkers van Praxis hebben we workshops verzorgd over bijvoorbeeld elektra en hang- en sluitwerk. We helpen bij het opleiden van zijinstromers. Mensen uit een ander vak kunnen niet zomaar met twee linkerhanden een bedrijf binnenlopen. Ze kunnen via ons de basis leren en onder onze begeleiding en met hulp van een praktijkopleider bij een bedrijf het vak in de praktijk verder leren."

Bert gaat voor de verfijnde mannentas

Bert Vandormael (43) werkte 15 jaar in de jeugdzorg. Nu volgt hij via Het Ambachtshuis Brabant de vakopleiding professioneel lederen tassenmaker. Hij deed het graag hoor, zijn werk bij jeugdzorg. Vandormael begeleidde jongeren in zijn baan als pedagogisch medewerker.

Mooi werk als je iemand zo kunt raken dat hij of zij zelf de weg omhoog weet te vinden, zegt hij. ,,Maar het werk vraagt ook heel veel energie. Ik liep er een beetje in vast. Het begon meer en meer te knagen dat ik iets met mijn handen wilde doen, een zichtbaar product maken.” Bert had voordat hij in de jeugdzorg ging werken een aantal jaren een baan bij een schachtenmaker, waar hij het lederen deel van orthopedische schoenen fabriceerde. In het tassenambacht wil hij zijn ervaring uit de wereld van de maatschoenen verwerken.

,,Ik wil lederwaren maken met de finesse en afwerking van maatschoenen. Zo kan ik mijn eigen draai aan het vak geven.” Tijdens de opleiding oefent hij het ontwerpen en vervaardigen van de lederwaren in combinatie met andere technieken. ,,Zo kun je gepersonaliseerde accessoires maken.” Hij ziet wel brood in het maken van ‘stoere mannentassen’. ,,Ik wil ze verfijnen en toch stoer houden. Mannen houden ervan om hun spullen in hun tas te ordenen. Daarvoor passende vakjes maken, dat is voor mij het mooiste wat er is.”

Voor bijvoorbeeld medewerkers van Praxis hebben we workshops verzorgd over bijvoorbeeld elektra en hang- en sluitwerk

Karin Vos