Nieuws Actueel

Oud-topman Wirecard ontkent betrokkenheid miljardenverduistering

Markus Braun, de voormalige topman van het failliete Duitse fintechbedrijf Wirecard, zegt niets te maken te hebben met het grote fraudeschandaal bij het bedrijf. Dat deed hij maandag tijdens een zitting in München. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de Oostenrijker en twee medeverdachten ervan banken en kredietverstrekkers in totaal 3,1 miljard euro te hebben ontfutseld met behulp van vervalste balansen.

ANP 13 februari 2023

ANP130223080 1

Wirecard werd gezien als een Duits succesverhaal. Het betalingsbedrijf erkende in 2020 dat bijna 2 miljard euro aan bezittingen op zijn balans waarschijnlijk niet bestonden. Drie dagen later was het financiële concern failliet. Bepaalde opbrengsten van de handel met derden zouden zijn geboekt op geblokkeerde rekeningen in Zuidoost-Azië. Dat geld is nog steeds zoek. Braun betoogt dat het geld op de geblokkeerde rekeningen wel bestond, maar is verduisterd. Hij beschuldigt zijn medeverdachte, de voormalige directeur in Dubai.

Braun wordt verdacht van fraude, marktmanipulatie en verduistering. Maar de voormalige topman zegt tegenover de rechter dat hij geen weet heeft van de vervalsingen en dat hij "nooit lid van een criminele bende" was. Daar voegt hij aan toe dat hij medelijden heeft met de aandeelhouders en werknemers van Wirecard.

Medeverdachte Oliver Bellenhaus

Medeverdachte Oliver Bellenhaus, die leiding gaf aan de Wirecard-dochteronderneming in Dubai, werkt al sinds het begin van het onderzoek mee met het OM. In zijn getuigenissen geeft hij aan dat de beschuldigingen waar zijn, en dat Braun achter de balansvervalsingen zat. De andere medeverdachte is de voormalige hoofdaccountant van Wirecard, Stephan von Erffa.

Tot 2024 staan honderd procesdagen gepland. Het proces vindt plaats in een bunkerachtige ondergrondse rechtszaal naast de gevangenis van München-Stadelheim.

Duitse regering wist van problemen af

Sinds het faillissement is duidelijk geworden dat in regeringskringen ook al veel eerder kennis was van de problemen binnen het bedrijf. De kwestie leidde ook tot een parlementaire commissie die onderzoek deed naar de schandalen. Vooral omdat de regering het bedrijf ook actief promootte tijdens handelsreizen naar het buitenland. Onder anderen oud-bondskanselier Angela Merkel en haar opvolger Olaf Scholz, die eerder minister van Financiën was, moesten zich verantwoorden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws