Nieuws Actueel

Positieve discriminatie: vrouwenkorting bij handelsmissie

De overheid geeft vrouwen die bereid zijn mee te gaan op een handelsmissie 50% korting op de reissom. Belachelijk, stellen enkele vrouwelijke topondernemers. ‘Als je je bezoek laat afhangen van een paar honderd euro, ben je niet klaar voor internationale expansie.’

Maurice de Zeeuw 24 oktober 2016

Europese topvrouwen bijeen

Een recente uitnodiging van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland riep ondernemers uit het hele land op om mee te gaan naar Japan voor een handelsmissie. De uitnodiging sloot af met:

Deelname kost € 950,- per bedrijf (maximaal 2 deelnemers). Voor extra deelnemers betaalt u €475 per persoon. Om de deelname van vrouwelijke ondernemers te stimuleren geldt voor deze specifieke doelgroep tot medio maart 2017 een korting van 50% op de deelnemersbijdrage.

BelachelijkBij Carmen Breeveld, voorzitter van Women Entrepreneurs Netherlands, gaat het bloed koken door deze actie. “Blijkbaar worden de regels daar nog gemaakt door een stel ouderwetse mannen die totaal niet weten hoe zoiets echt gaat. Wij organiseren zelf al jarenlang excursies, bijvoorbeeld naar Brussel, Londen en Paramaribo, en daar willen vrouwen wél mee. Zonder dat we ze met een korting hoeven te lokken. Dit is belachelijk.”

Marion Tjin-Tham-Sjin, die met haar uitwisselingsorganisatie Splendid China vaak samenwerkt met Women Entrepreneurs Netherlands, waardeert het dat men meer vrouwen op handelsmissie wil hebben. “Maar de manier waarop vind ik op z’n minst gezegd minder charmant. Voor veel vrouwen is geld een veel mindere drijfveer dan voor mannen. Ik denk dan ook dat een korting van een paar honderd euro niet zal helpen het doel te bereiken. Sterker nog, ik denk dat de enkele vrouw die nu wel op handelsmissie gaat zich zelfs beledigd zal voelen als ze ten opzichte van haar mannelijke medeondernemers korting krijgt.”

MannenwereldjeVolgens een woordvoerster van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er zeker gezocht naar een oplossing voor het lage aantal vrouwen. “Daarbij willen we deze groep ook graag spreken. We willen graag met hen rond de tafel gaan zitten om hierover te praten.” Carmen Breeveld weerlegt dit. “We proberen al maanden met hen in contact te komen, maar telkens worden we afgewimpeld. Vrouwen gaan niet mee op reis omdat het meer aan de bar hangen is dan serieus gesprekken voeren. De reizen die door de overheid worden georganiseerd zijn en blijven een mannenwereldje. Dit is ontzettend knullig.” Haar collega Tjin-Tham-Sjin bevestigt dit. “Weinig handelsmissies leveren daadwerkelijk handel op. Een speeddate met potentiële handelspartners is zelden een goed begin van een langetermijnrelatie. Ik ken tenminste niemand die via zo’n handelsmissie zo zijn betrouwbare zakelijke partner heeft ontmoet.”

De vrouwenkorting op handelsmissies blijft gelden tot half maart 2017. Het is niet bekend of de maatregel daarna wordt doorgezet.