Nieuws Actueel

Omgang met paard metafoor voor werkplek

"Ik zie graag mensen stralen," zegt Angela Dekker (42). Ze woont nu twee jaar met haar man in Burgh-Haamstede en verzorgt daar met Sta op en Schitter! paardencoaching en -counseling voor verschillende doelgroepen.

Peter Urbanus | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 27 april 2016

Sleutelmoment PZC

1. Eigen paard"In 2004 kreeg ik een paard van mijn vader, na een jarenlange worsteling met mijn kinderwens. Paarden zijn kuddedieren en ze spiegelen het gedrag van een mens. Je leert anders te ervaren, in plaats van alleen over je problemen te praten. Ik werkte toen al jarenlang als hulpverlener. In 2007 volgde ik een paardentherapie in Spanje. Dat wil ik ook, wist ik. Het is zo waardevol."

2. Opleiding therapie en coaching"In 2011 volgde ik een opleiding bij Eagala, dat is een Amerikaanse organisatie die zich richt op de ontwikkeling en professionalisering van therapie en coaching met behulp van paarden. Je leert daar werken met vrije paarden. Vrije paarden laten je veel meer zien dan wanneer ze beteugeld zijn. De eerste keer dat ik iemand begeleidde, voelde ik echt dat ik hiervoor ben geboren."

3. Boerderij Burgh-Haamstede"In maart 2014 kwam deze boerderij op ons pad en inmiddels hebben ook de eerste klanten ons hier in Burgh-Haamstede gevonden. Sommigen komen hier wat langer en weer anderen boeken een midweek. Ik verzorg ook teambuildings, workshops en managementtrainingen met paarden. Ieder mens is anders en dat geldt ook voor paarden. Je omgang met het paard is vaak een metafoor voor je werkplek. Ervaar je spanning, dan zul je dat terugzien bij het paard."

Angela Dekker is geboren in IJsselstein. Ze werkte als jongerencoach, als teamleider bij Slachtofferhulp en volgde een opleiding voor therapie en coaching met paarden.