Nieuws Actueel
Pakketjes zijn de nieuwe winkelwagens

Januari, de hoogste tijd om weer eens gezond te gaan doen. Maar uiteraard mag dat allemaal niet veel moeite kosten. Daarop spelen drie websites van ondernemers in deze regio handig in. Biologische groenten, ambachtelijke vleeswaren en verse maaltijden verkopen ze. En, lekker makkelijk, ze bezorgen het allemaal thuis. Het AD ging met ze in gesprek.
Maar waarom laten we dit eten allemaal thuisbezorgen? Martijn Punt, van Value in Food, heeft zich nou net daarin verdiept. Sinds jaar en dag volgt hij met dit Rotterdamse bedrijf de trends in de wereld van voedselverkoop.
Not doneKoken met potjes en zakjes, dat is in deze tijden absoluut not done, stelt Punt. ,,De afgelopen 25 jaar 'assembleerden' we ons eten alleen maar,'' zegt hij wat oneerbiedig. We gooiden wat kant-en-klaar-dingen in een pan en dat was het dan. Maar dat is veranderd, stelt Punt. Vers eten, alles dichtbij tot stand gekomen, gezond, mensen vinden die zaken enorm belangrijk. Zolang het niet te veel moeite kost. Veel bedrijven spelen daar op in, ziet Punt. ,,Er zijn ongelofelijk veel initiatieven.''
De ommekeer komt voort uit de wil om gezonder te eten. ,,Mensen zijn zelfbewuster geworden,'' aldus Punt. Hij legt uit: ze willen weten of er e-nummers in hun eten zitten, waar het vandaan komt, en of het gezond is. Dat komt door de voedselschandalen van de laatste tijd, denkt hij. En internet heeft dat proces volgens hem verder versterkt. ,,Mensen vinden veel informatie op internet en delen kun kennis makkelijker en sneller.''
InternetMensen zijn zelfbewuster geworden, maar er zijn ook steeds meer bedrijven die verse producten thuisbezorgen. Ook dat heeft de interesse voor dit fenomeen volgens Punt doen groeien. Mensen durven nu op internet vers voedsel te kopen. ,,Dat werd vroeger heel eng gevonden,'' zegt Punt. ,,Ze vroegen zich af of ze wel de goede appel of tomaat kregen.''
Hij vindt het 'heel fantastisch' dat initiatieven als The Freshery, Drechtvers en Groentenabonnement zijn ontstaan. ,,Het stimuleert mensen om bewuster met eten bezig te zijn.'' Zulke initiatieven zien we komende tijd vaker, denkt Punt. ,,Voor mij is een ding kraakhelder: de manier waarop we eten kopen, verandert structureel. Supermarkten verdwijnen, mensen laten pakketten bezorgen. Daarvan ben ik overtuigd.''
Drechtvers.nl 'Mensen willen het verhaal achter hun maaltijd weten'De ondernemers achter de verszaken in het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg merkten dat klanten hun vlees, vis, brood, groenten en fruit steeds vaker op internet kopen. 'Dus waarom zitten wij daar eigenlijk niet op', dachten de winkeliers.
De slager, de visverkoper, de bakker, de groentenman, de delicatessenzaak, de Kippie-eigenaar - ze sloegen de handen ineen en richtten vorig jaar de website Drechtvers.nl op. De bloemist en slijterij van winkelcentrum Damplein sloten zich hier ook bij aan.
TrotsAlle producten van de winkeliers zijn op de website te bestellen. Koopt iemand iets op de site, dan krijgt de winkelier automatisch een e-mail en kan hij de bestelling gereedmaken. Een transportbedrijf bezorgt de bestellingen. Twee keer per dag maken ze een ronde. Tot nu toe gebeurt dat alleen nog in Dordrecht, maar in de toekomst wordt er ook geleverd in de andere Drechtsteden, verwacht Jeroen Keller. Hij is de drijvende kracht achter de website.
Zo'n twaalfhonderd bestellingen hebben ze al gehad en dat is een positief resultaat volgens Keller. Als mensen een keer besteld hebben, blijven ze het doen, vertelt hij trots. Het zijn, zo zegt hij, ook vaak mensen die normaal niet eens in de verswinkels kwamen. Nieuw publiek dus.
MakkelijkHet antwoord op de vraag waarom de website zo populair is, weet Keller wel. Iets thuis laten bezorgen is gewoon makkelijk, zegt hij. Maar de winkeliers hebben ook ambachtelijke producten, waar ze dag en nacht mee in de weer zijn. En dat vinden mensen mooi, weet Keller uit ervaring. In een bericht op Facebook schreef hij laatst dat de bakker elke morgen om 01:00 uur begint met het bakken van zijn brood. Dat trok vrijwel meteen 1000 'views'. Keller is er enthousiast over: ,,Mensen willen graag het verhaal achter hun eten weten.''
Freshery.nl 'Iedereen moet de echte smaak proeven'Met een gezinnetje en een enerverende baan had Jasper Visser het altijd druk. Kon je maar ergens gezonde maaltijden halen, dacht hij wel eens, dan hoefde hij, of zijn vrouw, niet altijd te koken. Maar zulke maaltijden waren nergens te krijgen. Het bleef bij pizza en patat.
Zou hij zo'n maaltijdendienst beginnen, dan zou dat een gat in de markt zijn, realiseerde hij zich opeens. Hij besprak dit met zijn oud-collega Jan-Paul Verkamman. En hij polste een andere oud-collega, Herman Franken, de eigenaar van een viswinkel in Werkendam. Met zijn drieën begonnen ze 3 maanden geleden The Freshery. Zeker 700 maaltijden hebben ze nu al thuisbezorgd, vertelt Visser.
OphaalpuntenFranken maakt in de keuken van zijn viswinkel de maaltijden. Elke dag, met verse ingrediënten. Wraps verkopen ze onder andere, maar bijvoorbeeld ook een ovenschotel met zalm. Vanuit Werkendam bezorgen Visser en Verkamman de maaltijden in de hele regio. Gratis.
Ze zijn bezig om een keuken dichter bij Dordrecht te openen. En ze willen ophaalpunten beginnen, in een tankstation en een kinderdagverblijf. Ze hebben zelfs plannen om in Hendrik-Ido-Ambacht een soort 'drive-through' te beginnen, waar mensen hun maaltijden in hun auto kunnen afhalen.
WinstWinst maken de drie ondernemers nog niet. Visser vindt dat nu niet erg. ,,Het is echt een passie, dit werk.'' Een passie, inderdaad: Visser wil dat mensen gezonder eten, en dat ze de echte smaak van producten proeven. En hij wil dat het voor iedereen te betalen is. Visser: ,,Dit gaat absoluut de toekomst worden, dat geloof ik echt.''
Groentenabonnement.nl 'Een fijnere verbinding met de klanten'Door weer en wind bezorgt Patrick Heistek ze op zijn 'racebakfiets': pakketten vol groenten en fruit. Elke donderdag zo'n vijftien stuks. Grote kans dat de geteelde producten uit de grond komen van Landzicht, de biologische boerderij van Ageeth en Mees Visser uit Strijen.
Overal in de regio bezorgt Heistek de waar van het landbouwkoppel. De klant betaalt voor het transport een paar euro. Een klein jaartje doet Heistek het nu en de zaken gaan goed.
AfhalenOverigens: groenten en fruit thuis laten bezorgen hoeft niet per se. De bestelling is ook op te halen bij bepaalde adressen, zonder extra kosten. Veel van de klanten van Mees Visser doen dat ook.
Veel van de groenten en fruit in de pakketten groeien bij het koppel op het land. Maar er zitten ook producten bij van het land van collega-boeren in de regio, geven zij toe. Want al die variëteit in de pakketten, dat kan niet allemaal niet tegelijk bij hen op het land groeien, legt Visser uit.
BiologischDe Vissers boeren al zo'n 30 jaar biologisch. De overstap maakten ze destijds omdat ze de werkwijze van hun grote afnemers zat waren. Die willen altijd zo veel mogelijk voor zo weinig mogelijk, zegt Ageeth Visser. Ze is blij met de omslag. ,,We krijgen nu een eerlijker prijs voor onze producten en hebben nu een fijnere verbinding met onze klanten.''
Biologische groenten en fruit, iedereen zou het moeten eten vindt Ageeth Visser. Er zit veel meer levenskracht in, stelt ze. Het is volgens haar ook beter voor de natuur. En, zegt ze lachend: ,,De smaak, vind ik zelf, is veel lekkerder.''