Nieuws Actueel
Paprikateler ziet het weer zonnig in na hagelschade
Op de kop af twee maanden na de hagelstorm zijn glastuinders vol gas bezig met de wederopbouw van hun bedrijven. Ook paprikateler Joosten in Someren ziet licht aan het einde van de tunnel, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Hij zit er ogenschijnlijk relaxed bij. Been op de stoel, kopje koffie in de hand. Maar zijn ogen spreken boekdelen. Daar spat de onrust vanaf. Paprikateler Thijs Joosten (35) uit Someren is omringd door machines, aluminium profielen, zeventien zwoegende bouwvakkers en glas, heel veel glas. "Nog één dag, en dan gaat we los. Dan maken we de zaak weer dicht", verzucht Joosten. "Het wordt tijd. We zijn al weken afhankelijk van anderen. We willen weer zelf aan de slag."
UitrustenVoor hem zelf is dat even moeilijk. "Door een flinke smak met de motor, kan ik niet goed vooruit. Vandaar het been op de stoel. Maar ik kan niet uitrusten. Niet nu." In de avond van donderdag 23 juni zag Joosten het kassencomplex van het familiebedrijf aan de Ploegstraat binnen enkele minuten veranderen in een grote glasbak als ijsklompen van ongekende grootte ter aarde storten. Niet alleen de kas werd totaal vernield, ook de paprikaoogst ging verloren. „Ja daar sta je dan. Zo heb je een bedrijf en zo heb je niets meer. Gelukkig zijn we net als veel andere glastuinbouwers goed verzekerd. Dat merken we nu, ruim acht weken na de storm elke dag. Gelukkig."
PuinruimenEen periode van puinruimen begon. Broer René (39) en vader Jo (61) gingen koortsachtig aan de slag om de 8,5 hectare tuinbouwgrond (ongeveer zeventien voetbalvelden, red) weer zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Het kostte uiteindelijk drie weken om met 25 man de glasscherven en de dode planten uit de vernielde kas te halen. In de tussentijd werd contact gezocht met kassenbouwer Frank van Amelsvoort uit Raamsdonk. Maar de familie Joosten was niet de enige die met de gebakken peren zat. Tientallen gedupeerden trokken aan de bel bij kassenbouwers en glaszetters.
Veel kassenbouwers hadden echter hun handen vol met projecten in Nederland of bouwden kassen elders in de wereld. Zo ook Mathieu en Edward de Jong, kassenbouwers en beglazingsspecialisten uit het Westland. Mathieu: "Gelukkig viel er een gaatje in de planning en zodoende kunnen we in Someren aan de slag. Bij Thijs moeten er zo’n 28.000 ramen in, 45 vrachtwagens vol."
VertrouwenNadeel is wel dat de complete dakconstructie van de kas vervangen moet worden. "Daar zijn ze nu druk mee", gaat Joosten verder. De kassen moeten uiterlijk half december gevuld zijn met planten, benadrukt Joosten. "Anders missen we de eerste paprika’s en die leveren het meeste op." Joosten heeft er vertrouwen in dat de planning gehaald wordt. "De mannen gaan zeven dagen in de week door. Duizend meter per dag is ons beloofd. Ik ben benieuwd."