Nieuws Actueel

Parkeermeter weg: Klant en winkelier véél relaxter

Er lijkt een einde te komen aan de 'parkeertarieventerreur' in binnensteden. Veel gemeenten experimenteren met goedkoper, of zelfs gratis parkeren. Tot plezier van winkeliers, die hun klanten zagen uitwijken naar plaatsen zonder parkeermeters.

Natasja de Groot en Marcia Nieuwenhuis | Foto: Corné Sparidaens 3 maart 2016

Parkerenpanini1065

Lees ook:Spotgoedkoop parkeren rukt op

,,Mijn klanten bestellen op hun gemakje nog eens een tweede kopje koffie of een broodje. Ze zijn niet meer zo bezig met de tijd." Ondernemer Arjan Kenter (34) merkt goed het verschil. Sinds het betaald parkeren in 2015 in Winschoten is afgeschaft, zitten zijn klanten er een stuk relaxter bij. Glimlachend: ,,En dat geldt ook voor mij. Over mijn omzetcijfers zit ik niet meer in."

Zijn broodjeshuis Panini zit in het hart van het winkelgebied. Hij heeft de zaak sinds 2010 en heeft de leegstand flink zien oplopen. Er moest echt wat gebeuren om de toeristen en inwoners te verleiden naar de binnenstad te komen.

Hobbel

Projectleider en adviseur Gert Jan van 't Land van de gemeente Winschoten vond de oplossing waar ondernemers al jaren om schreeuwden: afschaffing van parkeergelden.

Maar die hobbel kon niet zomaar worden genomen, dan zou Winschoten netto zo'n 204.000 euro per jaar mislopen. Om dat tekort op te vangen, maakte de gemeente met winkeliers de afspraak dat zij 5 jaar lang meebetalen aan stadsvernieuwing. Van 't Land: ,,Het is best bijzonder dat ondernemers bereid zijn om zoveel bij te dragen, maar zij zien de voordelen ervan in."

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat ondernemers sindsdien meer zijn gaan investeren in hun winkelpand. Ook kijken ze positiever en met meer vertrouwen naar het winkelgebied. En misschien wel het belangrijkste: de meeste ondernemers zeggen dat hun omzet niet verder is gedaald.

Alleszeggend, noemt van 't Land dit. ,,Als je bedenkt dat de omzet bij veel ketens flink terugloopt, is dit een enorme winst." Hoogleraar Cor Molenaar onderstreept dat met de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau GfK. Sinds begin dit jaar zijn bestedingen in mode-, elektronica en telecomwinkels 8 procent teruggelopen, terwijl onlineverkoop juist 26 procent steeg.

,,Als je in deze tijd de omzet gelijk weet te houden, dan doe je het echt goed.'' De retaildeskundige pleit er al tijden voor dat gemeenten wat aan de gigantische stijgingen van parkeertarieven doen. ,,Het stuit consumenten tegen de borst dat ze online gratis kunnen bestellen en voor de stad soms wel een paar euro per uur kwijt zijn. Dan jaag je de consumenten juist de stad uit."

Daar lijkt een groeiend aantal gemeenten van doordrongen te raken. Niet alleen de vier grote steden, maar ook veel kleinere gemeenten experimenteren met gratis of goedkoper parkeren. Zo is ook in Oosterhout het tarief verlaagd en overwegen Arnhem en Hoogeveen hetzelfde te doen.

Moed

Dat geeft Detailhandel Nederland en UNETO-VNI moed. Bij de branchevereniging van installateurs zijn veel elektronica-winkeliers aangesloten. En ook dáár staat het water aan de lippen. ,,De toenemende winkelleegstand heeft grote impact op de omzet van winkeliers die er nog wel zijn," zegt manager detailhandel Rob Wierenga. Volgens hem moeten de gemeenten niet alleen wat doen aan die vermaledijde parkeerbelasting, maar ook een actiever beleid voeren om leegstaande winkelpanden bezet te krijgen en lokale lasten omlaag te brengen.

De vereniging van gemeenten, VNG, wil niet alleen discussie over de parkeertarieven. ,,Consumenten gaan naar een winkelcentrum vanwege het aanbod. Wel of niet betaald parkeren maakt niet het verschil." Volgens zegsvrouw Liane ter Maat is het belangrijker dat gemeenten, samen met ondernemers kijken hoe zij winkelgebieden aantrekkelijk kunnen maken.