Nieuws Actueel

Pathé lacht, JT huilt

Artwin Kreekel 5 januari 2016

Pathe bioscoop amersfoort

Pathé aan het Eemplein in Amersfoort heeft afgelopen jaar bijna 620.000 bezoekers getrokken. Een record, zegt de locatiedirecteur in het AD. Naar JT, aan de Snouckaertlaan, gaan daarentegen steeds minder mensen.

Het aantal bezoekers dat Pathé sinds de opening in oktober 2012 trekt, zit fors in de lift. "In 2014 trokken we nog 560.000 bezoekers", aldus Ralph Eggenkamp, 'chef d' équipe'. "Streven is om dit jaar het aantal van 2015 te overtreffen." De bioscoop naast de Hogeschool Utrecht heeft acht zalen, met in totaal bijna 1800 stoelen.

GevestigdMet het nieuwe record is Pathé in één klap de op één na best bezochte attractie van Amersfoort. Het moet alleen Dierenpark Amersfoort met 800.000 bezoekers voor laten gaan. Eind 2014, twee jaar na de opening, bereikte het al de mijlpaal van 1 miljoen bezoekers. "Wat dat betreft is meer dan duidelijk dat wij als Pathé onze naam hebben gevestigd in de stad", aldus Eggenkamp. "En daar zijn we blij mee."

Aan de Snouckaertlaan, waar sinds jaar en dag JT gevestigd is, is de stemming minder vrolijk. In 2014 trok de bios, met eveneens acht zalen en 1300 stoelen, nog bijna 179.000 bezoekers. Vorig jaar namen 'slechts' 167.000 mensen plaats voor het witte doek. Hoe deze daling te verklaren is, wordt volgens een woordvoerder op dit moment onderzocht. Tot dit onderzoek afgerond is, doet het bioscoopconcern hier geen mededelingen over.

Al langerDe daling bij JT is al langer waarneembaar. Na de komst van Pathé halveerde het bezoekersaantal in één jaar tijd van 400.000 naar 200.000. JT stelde in 2013 in deze krant meer in te gaan zetten op een 'totale bioscoopbeleving' en betere service.

Pathé dankt zijn populariteit ook aan zijn regiofunctie, aldus locatiehoofd Eggenkamp. "In een flinke straal rond de stad is er geen andere Pathé te vinden. En dus komen onze bezoekers ook uit Leusden, Nijkerk en Soest. Daarbij zijn we goed bereikbaar, is parkeren in de Eempleingarage relatief goedkoop en is onze bioscoop natuurlijk jong en daarmee van alle moderne gemakken voorzien. Ook op technisch gebied. We zijn immers pas drieënhalf jaar open."

BlockbustersDat het filmaanbod in 2015 veel grote titels bevatte, draagt volgens Eggenkamp ook bij tot het succes. Vorig jaar draaiden vooral de films Gooische Vrouwen 2, Jurassic World, de nieuwe James Bond en de laatste toevoeging aan de Star Wars-sage goed. "Dat waren de échte blockbusters", aldus Eggenkamp. "Maar we zien ook dat er veel animo is voor onze liveverbindingen met theaters waar ballet- en operavoorstellingen worden opgevoerd."