Nieuws Actueel

Paul Acda is derde advocaat van Sanderink die wordt gestraft door de tuchtrechter

Gerard Sanderinks advocaat Paul Acda wordt twee weken onvoorwaardelijk geschorst, en daarnaast nog eens vier weken voorwaardelijk.

Angelique Kunst (AD) 21 augustus 2023

Paul acda gerard sanderink hennie kamps

Mr. Paul Acda, Gerard Sanderink en Henrie Kamps. Beeldbewerking: Tubantia/DTCT.

Volgens de tuchtrechter heeft Acda zich te veel laten sturen door zijn cliënt en heeft hij 'volstrekt onvoldoende invulling gegeven aan zijn onafhankelijke positie als advocaat.' Acda is de derde advocaat van Sanderink die door de Raad van Discipline wordt gestraft, schrijft Tubantia.

De klacht tegen de strafpleiter uit Roermond was ingediend door Brigitte van Egten, de ex-vriendin van zakenman en miljonair Gerard Sanderink. Volgens haar was Acda zijn boekje te buiten gegaan in de zaak rond de smaadwebsite Onrecht.nl. Op die site werd Van Egten zwart gemaakt en ernstig beledigd door de Needse rijschoolhouder Henrie Kamps.

Lees ook: Oud-topman Sanderink verliest weer van ex-vriendin: opnieuw misleiding van rechtbank

Kamps bleek dat in opdracht te doen van Gerard Sanderink, die daarvoor dik betaalde: alles bij elkaar anderhalve ton. Die betalingen liepen via advocaat Acda. Hij maakte twee keer 50.000 euro over naar Kamps. Volgens Acda wist hij op dat moment niet dat het geld was bedoeld voor vuilspuiterij over Van Egten: hij dacht aanvankelijk dat het ging om onschuldige donaties aan een stichting. De Raad van Discipline wilde dat wel geloven.

Maar de Raad neemt het Acda zeer kwalijk dat hij Sanderink niet aan de tand voelde toen er steeds meer signalen kwamen over de werkelijke bestemming van het geld. Tijdens een rechtszaak in juni 2022 ontkende Acda nog bij hoog en bij laag dat zijn cliënt iets te maken had met de bewuste publicaties, terwijl hij toen al twee keer geld had overgemaakt naar Kamps en erop attent was gemaakt dat de site nare dingen schreef over Van Egten.

Lees ook: Zakenman Sanderink verkoopt boerderij en betaalt ex 2,65 miljoen aan dwangsommen

'Door handelen Acda vertrouwen in de advocatuur geschaad'

Volgens Acda verwoordde hij tijdens die rechtszaak alleen maar wat Sanderink hem verteld had, maar daar neemt de tuchtrechter geen genoegen mee: hij had zelf moeten onderzoeken hoe het precies zat en zijn cliënt scherper moeten bevragen. Ook acht de tuchtrechter het zeer laakbaar dat Acda na de rechtszaak nog een derde betaling aan Kamps liet verzorgen, dit keer via de bankrekening van een bevriende vastgoedhandelaar.

Volgens de tuchtrechter is door het handelen van Acda het vertrouwen in de advocatuur geschaad, en daarom wordt hem een zware straf opgelegd. Hij krijgt zes weken schorsing, waarvan vier weken voorwaardelijk.

Meerdere advocaten kregen het verwijt dat ze zich teveel hadden laten leiden door de eisen van Sanderink, ten koste van hun professionele rol als advocaat.

Vijf advocaten aangeklaagd

Acda is niet de eerste advocaat die dit overkomt. Van Egten diende tegen vier van zijn voorgangers ook klachten in. Mr. Jan Boogaard en mr. Aldo Verbruggen kregen voorwaardelijke schorsingen. Zij kregen net als Acda het verwijt dat ze zich teveel hadden laten leiden door de eisen van Sanderink, ten koste van hun professionele rol als advocaat.

Tegen mr. Gino van Tilborg loopt nog een zaak. Een tuchtklacht tegen mr. Roeland de Mol werd niet behandeld omdat zijn kantoor een schikking trof met Van Egten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws