Nieuws Actueel

Pepperspray niet aan te slepen voor ondernemers

Sinds de massa-aanranding in Keulen is het in Nederland verboden pepperspray voor vrouwen het ideale afweermiddel. In Duitsland is niks meer te krijgen.

Hans Brok 18 februari 2016

Peper pixabay

Pepperspray? Niet meer te krijgen! De Duitse handelaren langs de Nederlandse grens schudden resoluut het hoofd. Na de massa-aanranding op oudejaarsavond in Keulen is de hele voorraad in een recordtijd door Nederlandse en Duitse vrouwen opgekocht. Gelukkig zijn er nog alternatieven: gasalarmpistolen en stroomstootwapens. In Duitsland legaal, in Nederland verboden.

Herman Oldenkotte van de jachtwinkel Jagd & Sport in Gronau wist niet wat hem overkwam. Hij verkoopt al vele langer busjes pepperspray, maar zo hard als de verkoop de laatste weken ging heeft hij nog niet meegemaakt. De stormloop op pepperspray is volgens hem overduidelijk een gevolg van Keulen. Het gevoel van onveiligheid heeft zich vertaald in de aanschaf van afweermiddelen, zoals pepperspray.

In Duitsland zijn de kleine spuitbusjes pepperspray gewoon verkrijgbaar. Deze Tierabwehrspray is bedoeld om dieren mee op afstand te houden, maar tegen mensen werkt het natuurlijk net zo goed.

350 euro boeteIn Nederland is bezit van pepperspray verboden. Het bijtende goedje valt onder de Wet wapens en munitie. Wie ermee wordt betrapt kan 350 euro boete krijgen. Herman Oldenkotte: "De meeste Nederlanders weten drommels goed dat je de pepperspray niet mag hebben. Maar ze hebben er lak aan. Want als ze in het nauw komen, dan hebben ze wat om zich te verweren. Wat heb je eraan als je je kop kapot hebt, maar je hebt 350 euro bespaard?'

Hij laat de schappen achter de toonbank zien. Geen pepperspray meer te bekennen. Geen kleine busjes van 8,50 euro, maar ook de 'familieverpakking' van 60 euro is uitverkocht. "Die grote zijn ideaal voor aan de voordeur, als ze met een hele groep naar binnen willen vallen. Die spuit je meteen de kop vol." De schaarste aan pepperpray doet zich niet alleen in de grensstreek voor, maar treft grote delen van Duitsland.

Half maartTot de jaarwisseling kon je de pepperspray gewoon kopen in de Duitse bouwmarkten. Een busje kost een euro of 6. Ook bij bijvoorbeeld de bouwmarkt Helweg in Gronau was dat het geval. Maar ook daar is Tierabwehrspray uitverkocht. "Nee, alles is weg, we hebben geen voorraad meer", zegt Moritz Nijland van de tuinafdeling. "De busjes kunnen pas vanaf half maart weer worden geleverd.'' Het laatste spuitbusje ging op 15 januari over de toonbank. Hij ziet evenwel een prima alternatief: "Volgens mij kun je beter een flinke hond uit het asiel halen", zegt hij lachend. "Dat schrikt ook wel af."

Andere middelenHerman Oldenkotte van de jachtwinkel Jagd & Sport in Gronau heeft nog wel iets anders achter de hand. "Pepperspray is het goedkoopst, dus dat is het eerst op. Daarna komen de andere middelen." Hij legt ze op de toonbank. Zoals een uitschuifbare wapenstok. "Daar kun je een flinke tik mee uitdelen. Ook bijna uitverkocht. Van de tachtig heb ik er nog een paar over. Wie wat pittigers in de handen wil, die kan kiezen voor een stroomstootwapen. Ik heb ze van 200.000 en van 500.000 volt. Ze zijn er vanaf 80 euro.'' En natuurlijk, dat kan ook nog, zijn er de gasalarmpistolen. De patronen maken niet alleen veel lawaai, ze kunnen ook traangas of pepergas afvuren. "Kijk maar achter mij, al die lege plekken in de schappen... Dat zegt genoeg. De Walter P88, de 380, de P99. Allemaal weg. Het gaat hard.''

Ook bij onze oosterburen mag je niet met die wapens over straat, overigens. Het gebruik van gasalarmpistolen is in Duitsland, met een vergunning, alleen op eigen terrein toegestaan.

Foto: Pixabay