Nieuws Actueel

Personeel Grolsch bereid om pilsje te pakken met Japanners

De ondernemingsraad van Grolsch is voorzichtig positief over de overname door het Japanse bierconcern Asahi. De Japanners hebben al laten weten de werkgelegenheid in de Twentse brouwerij te respecteren.

Van onze redactie 20 april 2016

Grolsch Brouwerij 2 Frans Nikkels

Gisteren werd bekend dat AB InBev het bod van zo'n 2,55 miljard euro van Asahi heeft geaccepteerd. Voor dat bedrag krijgen de Japanners Grolsch, het Italiaanse Peroni, het Britse Meantime en de distributienetwerken van die drie brouwerijen in Europa. Bij Grolsch werken 650 mensen; bij de Asahi Group werken wereldwijd naar schatting 22.000 mensen, van wie 3.100 bij de brouwerijen.

Veel onzekerDe or van Grolsch heeft een voorlopig positief advies uitgebracht over de overname. Volgens voorzitter Irma Bakker hebben de Japanners al laten weten dat ze de werkgelegenheid in Twente zullen respecteren, net als de afspraken over het pensioenfonds. Over beide zaken had de or vragen gesteld. Bakker erkent dat er nog veel onzeker is, maar stelt ook dat binnen Grolsch nu wel wordt uitgekeken naar afronding van de deal.

Want helemaal definitief is de overname nog niet. InBev verkoopt de merken omdat het graag wil fuseren met SABMiller, het huidige moederbedrijf van Grolsch. Maar door die fusie krijgt het nieuwe megaconcern in sommige delen van de wereld een te groot marktaandeel. Dat geldt ook voor Europa. Zoals gisteren gemeld buigt de mededingingsautoriteit van de EU zich deze weken over de voorgenomen fusie. Op 24 mei doet ze daar uitspraak over.

BezwarenAB InBev hoopt met de verkoop van Grolsch, Peroni en Meantime de belangrijkste bezwaren van de EU voor te zijn. Maar als AB InBev en SABMiller in Europa, of elders in de wereld, nog op onoverkomelijke weerstand stuiten, bestaat theoretisch nog de mogelijkheid dat de hele fusie niet doorgaat. In dat geval is ook de overname van Grolsch van de baan. Waarschijnlijk is er pas in de tweede helft van dit jaar duidelijkheid.

AfzetOverigens geldt de interesse van Asahi volgens kenners niet in de eerste plaats het Europese bier: de Japanners hechten meer belang aan de distributienetwerken van de Europese brouwerijen, zodat ze de afzet van hun eigen bier in Europa kunnen vergroten.

Analisten zijn afwachtend over de resultaten van de voorgenomen overname. Ze erkennen dat Asahi succesvol is geweest in buitenlandse overnames, maar stellen ook dat de Japanners nog geen ervaring hebben met de Europese markt. Het verschil in bedrijfsculturen zou volgens hen een probleem kunnen worden bij het besturen van de drie Europese brouwerijen.

Foto: Frans Nikkels