Nieuws Actueel

PerspectieV beleeft 'nare dag' na brand in IJsselmuiden

Onderneming die zich op re-integratie van jongeren richt, zoekt alternatieve locatie voor verwoeste werkplaats.

Van onze redactie 26 januari 2016

Brandbeveiliging thinkstock

De werkplaats is verwoest, jongeren worden herplaatst en de administratie is weg. PerspektieV is het zwaarst getroffen door de zeer grote brand in IJsselmuiden. Het bedrijf moet 'heropstarten' in een klein pand in de Zwolse binnenstad.

"In de werkplaats zijn zo'n twaalf jongeren aan het werk. De helft kan bij andere ondernemers op het industrieterrein aan de slag", vertelt directeur Albert Spijker. "Een aantal jongeren heeft geen programma. Dat is hartstikke vervelend, omdat het jongeren zijn die aan een eigen plek hechten. Maar ze hebben begrip voor de situatie waarin we zitten. Er wordt dringend naar een alternatieve locatie voor de werkplaats gezocht, maar dat gaat niet van vandaag op morgen."

Locatie Volgens Spijker hoeft de nieuwe werkplaats niet per se in IJsselmuiden te zijn. PerspectieV is een Zwols bedrijf, dat in 2012 ontstond. Het bedrijf richt zich op re-integratie van jongeren via onderwijs. Momenteel begeleidt PerspectieV zo'n zeventig jongeren. Sinds februari vorig jaar diende de loods in IJsselmuiden als werkplaats voor een leer-werktraject.

"Onze eerste", weet Spijker. "Het merendeel van de jongeren heeft een eigen programma en gaat naar school. Zo'n twaalf jongeren die niet naar school gaan, hadden hun eigen activiteiten in de loods. Ze timmerden veel."

Passen en meten In het afgebrande pand was ook de administratie van PerspectieV gehuisvest. De medewerkers van die afdeling werken sinds gisteren in een klein kantoor in de Zwolse binnenstad, dat snel opnieuw moest worden ingericht. "Het is passen en meten", ziet directeur Spijker. "Maar het komt goed. De zorg die wij aanbieden gaat gewoon door. We moeten opnieuw opstarten, maar ik ben heel blij dat de brand niet uitbrak toen er mensen in de werkplaats waren."

Praktische problemen Wel dienen een aantal praktische problemen zich aan. In februari start PerspectieV in samenwerking met het Deltion College een nieuw onderwijsprogramma. De lessen zouden gehouden worden in de afgebrande werkplaats. "We moeten op zoek naar een alternatieve ruimte. Eens kijken hoe we dat gaan oplossen. Deze maandag is wat dat betreft een nare dag."

Hoe de brand in de nacht van vrijdag op zaterdag ontstond, is onduidelijk. De politie is maandag begonnen met het onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Foto: Thinkstock