Nieuws Actueel
Picnic springt resoluut in het gat in de markt
De karakteristieke witte wagentjes zijn al een bekend verschijnsel in Amersfoort. 10 procent van de Amersfoortse huishoudens winkelt bij onlinesupermarkt Picnic. "We kunnen de vraag nog maar nét aan."

In het kantoortje van het Picnicpand in de Nieuwe Stad hangen kindertekeningen van het komische, vrolijke autootje waarmee de bezorgers in hun blauw, rood, witte uniformen boodschappen bij de mensen thuis brengen. "Jeroen is de beste bezorger", schrijft een fan.
De bijna honderd bezorgers zijn volgens een van de vier bedenkers van het nieuwe boodschappenconcept Picnic, Michiel Muller, het gezicht van het bedrijf. "We hebben nog geen huwelijksaanzoeken gehad, maar dat duurt niet lang meer", grapt Muller. "Via onze app bestellen is natuurlijk makkelijk, maar het contact met onze bezorger zorgt voor de beleving."
Picnic heeft de witte elektrische minivrachtwagen zelf ontworpen. "We laten ze in Frankrijk maken, maar door het snel stijgende aantal klanten kunnen de Fransen onze vraag niet meer aan. Nu worden ze ook in Italië gemaakt."
WachtrijNiet alleen het aantal wagentjes groeit. Ook heeft Picnic het distributiecentrum in Nijkerk al twee keer zo groot moeten maken en is het pand in Amersfoort ook al te klein. "We kunnen de vraag nog maar nét aan. De wachtrij om je als klant aan te melden, hebben we bijna weggewerkt. Een kwart van de Amersfoorters heeft onze app gedownload en 10 procent doet de boodschappen bij ons."
Volgens Muller zijn de grote voordelen dat de thuisbezorging gratis is, dat Picnic de laagste prijsgarantie hanteert en dat mensen niet de hele dag thuis op hun boodschappen hoeven wachten, doordat Picnic op gezette langskomt.
"Uit reacties van Picnicklanten blijkt dat ze onbewust op een concept als dit hebben gewacht. Een meneer die al vijftig keer heeft besteld zei ons: 'Ik wist niet dat ik het nodig had.' Niemand heeft zijn handen aan een onlinesupermarkt willen branden, omdat het logistiek onhaalbaar leek."
Muller heeft het met de drie andere bedenkers, Joris Beckers, Frederik Nieuwenhuys en Bas Verheijen, wel gedurfd. "We zagen dat het onlinemarktaandeel bij producten als mode, boeken en cd's heel groot was, maar in supermarktland niet. We zagen een gat en we zijn gesprongen."
DuurzaamDuurzaamheid is bij Picnic erg belangrijk: de bestellingen worden op maat gedaan, statiegeldflessen worden opgehaald, plastic gerecycled en alles gaat met elektrische auto's. ,,Daardoor krijgen we van gemeenten de vraag of we bij hen willen beginnen."
Dat Picnic gaat groeien, staat voor Muller buiten kijf. "We willen enthousiast, maar verstandig groeien. In Amersfoort zijn we nu vier maanden open en alles gaat goed. Dit jaar willen we onze tweede vestiging in Utrecht, Almere of Apeldoorn openen en dan gaat de bal rollen. Uiteindelijk willen we in alle steden in het land open. Dat is 60 procent van de markt. In landelijk gebied werkt ons concept niet. Maar we krijgen uit het hele land de vraag: wanneer komen jullie in godsnaam naar ons toe?"
De Amersfoortse Rachel Snijders (23) vindt het werk fantastisch. "Ik kom in alle wijken en ontmoet allerlei mensen. Het rijden met de auto is ook erg leuk. Er wordt constant naar je gezwaaid. Het geeft me echt een melkboergevoel."
Ton Schockman (63) uit Hoogland bestelt nu voor de derde keer bij Picnic. "Ik vind het een hoop gedoe schelen, want ik hou niet van boodschappen doen. En het is ideaal, want ze nemen je statiegeldflesjes ook weer mee. Ik ben dik tevreden."